Týždeň vedy a techniky na Slovensku každoročne organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. Cieľom podujatia je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti. V rámci Týždňa vedy a techniky sa Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU prezentovala 9. novembra v nitrianskom Obchodnom centre Mlyny.
Genetika vnímania chutí a vôní
Vedeli ste, že naše vnímanie chutí a vôní vo veľkej miere rozhoduje o našich stravovacích preferenciách a výbere nutričných zložiek našej výživy? Katedra hygieny a bezpečnosti potravín vysvetlila, čím sa zaoberá percepčná genetika a teda genetika vnemov. Je súčasťou veľkej skupiny tém, ktorým sa venuje nutričná genomika. Jej základom je personalizácia hodnotenia rizík a pozitív až na úroveň každého jednotlivého človeka. Vnímanie chutí a vôní je u každého človeka individuálne. Návštevníci sa mohli nechať otestovať na prahové citlivosti vnímania chutí a identifikáciu pachov. Dozvedeli sa aj o genetickej podstate utvárania chuťových receptorov a o tom, ako to môže ovplyvňovať ich život.
Techniky odhaľovania falošných potravín
Okrem genetiky vnímania chutí a vôní nám členovia katedry priblížili aj techniky odhaľovania falšovaných potravín. Falšovanie potravín je už od dávnoveku spojené s ich výrobou a kvalitou. Spolu s metódami falšovania však vznikajú aj metódy odhaľovania týchto procesov. Návštevníci sa mohli dozvedieť a zistiť, aké vyspelé sú techniky odhaľovania falšovania potravín a zároveň ochutnať rôzne potravinárske výrobky katedier FBP, ktoré určite falšované neboli.
Veda na zjedenie
Katedra skladovania a spracovania rastlinných produktov pripravila ochutnávku svojich produktov, ktoré sú prispôsobené potrebám súčasného spotrebiteľa. Išlo o bezlepkové a bezlaktózové sušienky a zemiakové lupienky vyrobené z fialových odrôd zemiakov. Tiež chlebík náš každodenný, tento raz s prídavkami červenej šošovice, tekvicových semien či vlašských orechov. Boli predstavené aj naše základné obilniny, mlynské produkty, rôzne typy sladov a sušených liečivých bylín, ktoré sú vhodné na prípravu čajov. Kto má rád aj horkejšie nápoje, mohol sa oboznámiť s alchýmiou výroby piva a sladu. Zaujalo aj prístrojové vybavenie na stanovenie vybraných ukazovateľov technologickej kvality či vypieranie lepku z pšeničného cesta.
Ako „chutí“ štúdium
Inovatívne mäsové výrobky prezentovala Katedra hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov. Ak ste si mysleli, že klobásy sú nezdravé, ešte ste sa nestretli s klobásami s prídavkom inulínu, probiotických a štartovacích kultúr. Paštéty s obsahom srvátkových bielkovín neboli výnimkou. Návštevníci mohli vidieť a poučiť sa, ako sa vyrábajú Bratislavské, Spišské a „Univerzitné“ párky. Katedra prezentovala aj syry s obsahom korenín a byliniek, ponúkla ochutnávku známych aj menej známych druhov medov a názornú ukážku merania intenzity farby medu pomocou spektrofotometra.
Tajomstvá nášho tela
Katedra fyziológie živočíchov priblížila zvedavcom tajomstvá ľudského tela. Na jednoduchom pokuse, ktorý si aj sami mohli odskúšať, na vlastné oči videli, ako sa žlč podieľa na trávení tukov v našom organizme. Oboznámili sa s fungovaním srdca, mohli si zmerať krvný tlak, vypočuť ozvy srdca pomocou fonendoskopu, vyskúšať prácu pľúc na makete. Pre najmenších bola pripravená hra, kde museli spájať obrázky orgánov a buniek, ktoré navzájom súviseli.
Chémia hrou
A kto povedal, že chémia nie je zábavná? Katedra chémie predviedla poučné pokusy založené na fyzikálno-chemických reakciách - plávajúce hrozienka, maľovanie mliekom, chemickú krv, samonafukovacie balóny, bežiacu majoránku alebo lávovú lampu. Pre všetky ročníky bol pripravený kvíz Dobre vedieť, kde sa účastníci dozvedeli zaujímavé skutočnosti úzko súvisiace s chémiou.
Zábavná biológia
Katedra biochémie a biotechnológie priblížila verejnosti svoju prácu v laboratóriách, niektoré techniky si mohli sami vyskúšať a stať sa tak na pár minút šikovnými vedátormi. Pomocou potravinárskych farbív si záujemcovia pripravovali rôzne farebné roztoky. Tieto im slúžili ako vzorky pre nanášanie do agarózových gélov. Popri tom sa dozvedeli, ako sú tieto techniky využívané pri analýzach bielkovín alebo DNA. Pre zdatnejších a zvedavejších mala katedra prichystaný jednoduchý postup na izoláciu DNA pomocou bežne používaných vecí v domácnosti. Zároveň bol k dispozícii mikroskop na pozorovanie rôznych tkanív a pletív.
Neviditeľný svet okolo nás
Vďaka aktivitám Katedry mikrobiológie bolo možno vidieť úžasný Neviditeľný svet okolo nás. Mikroorganizmy nášmu oku neviditeľné, s ktorými sa stretávame deň čo deň a väčšinou si to ani neuvedomujeme. Popri pozorovaní mikroskopických preparátov, ktoré bolo možné vidieť nielen pod mikroskopom, ale aj na monitore, sme sa od odborníkov na tieto malinké organizmy dozvedeli, kde všade sa s mikroorganizmami môžeme stretnúť. Že sú všade okolo nás, v našom jedle, ktoré jeme, na nás samotných a aj v nás. Zástupcovia katedry horlivo odpovedali na otázky a vysvetľovali úlohu mikroorganizmov v ekosystémoch, či už v pôde alebo v ľudskom tele. Mnohé z nich sú nášmu zdraviu prospešné a dokonca sme sa dozvedeli, že s mikroorganizmami nie je dobré len bojovať, ale ich aj podporiť v raste, aby sme žili „zdravší svet“. Členovia katedry ukázali všetkým záujemcom ako mikroorganizmy kultivovať, ako ich identifikovať a testovať. Tí aktívnejší si mohli preparát urobiť aj sami a pozrieť sa na mikroskopický svet, ktorý si každý z nás nesie so sebou na svojej pokožke.
Prezentácia FBP v rámci Týždňa vedy a techniky zožala úspech. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.
Kolektív FBP
V stánku Katedry fyziológie živočíchov sa zvedavcom odhalili tajomstvá ľudského tela
Foto: za