Jedným z najväčších problémov drobných farmárov je odbyt ich výrobkov. Potravinové reťazce uzatvárajú dlhodobé zmluvy na veľké množstvá, čo malí hospodári nemajú možnosť splniť. A tak im úroda hnije na poliach, kedysi produkčné sady zarastajú burinou, mliečne výrobky plesnivejú v sklade, zdravé mäso sa vyváža do zahraničia. Existuje riešenie?
Čo prináša projekt FITR?
„Riešením môžu byť potravinové inkubátory,“ hovorí doc. Ing. Zuzana Palková, PhD., ktorá za SPU v Nitre koordinuje projekt FITR (Food Incubators Transforming Regions). „Ich úlohou je podporiť malých podnikateľov, urýchliť rast a zvýšiť úspešnosť nových podnikateľských projektov. Cieľovou skupinou sú najmä malí a rodinní farmári, absolventi, začínajúce firmy a podnikatelia v potravinárstve, stravovacích a reštauračných službách.“ Cieľom projektu FITR (www.foodincubators. how), podporeného EK v rámci programu Erasmus +, je vytvoriť regionálne partnerstvá, tvorené predstaviteľmi samospráv, obchodnými komorami, farmárskymi združeniami, podnikateľskými združeniami, ale aj univerzitami a vzdelávacími inštitúciami, ktoré prostredníctvom budovania siete potravinových inkubátorov jedinečným spôsobom podporia podnikanie v potravinárstve a stravovacích službách. „Podstatou ich činnosti je spolupráca pri budovaní zdieľaných stravovacích prevádzok, prenos inovácií, vzdelávanie a budovanie miestnej infraštruktúry tak, aby bol dosiahnutý pozitívny dopad na zvýšenie zamestnanosti a prosperity v rozvíjajúcom sa potravinárskom sektore,“ zdôrazňuje Zuzana Palková. Otázkou ostáva ako na to. Podľa doc. Z. Palkovej riešenie prináša projekt FITR. V rámci neho experti z Veľkej Británie, Írska, Holandska a SR vytvorili replikovateľný model regionálneho partnerstva a vzdelávacie materiály pre predstaviteľov samospráv, občianskych združení či podnikateľských asociácií. „Obsahujú návody ako úspešne zriadiť a prevádzkovať potravinové inkubátory tak, aby bolo možné uspokojiť rastúce počty novovznikajúcich stravovacích a reštauračných prevádzok a ich zásobovanie domácou/regionálnou produkciou. Ich založenie je v rukách miestnych autorít, ktoré môžu zabezpečiť napríklad pozemky, budovy a ďalšie zdroje tak, aby spoločne s ostatnými zainteresovanými zabezpečili hospodársky rozvoj svojho regiónu,“ hovorí Z. Palková.
Z podujatia v Podkylave
Projektu FITR, budovaniu regionálneho partnerstva a potravinových inkubátorov bol venovaný aj workshop a informačný seminár, ktoré sa konali 19. septembra v Penzióne Adam v Podkylave. Workshop prezentoval potrebu založenia potravinových inkubátorov, ktoré predstavujú jedinečný spôsob ako podporiť produktívny a udržateľný hospodársky rozvoj. SPU v Nitre a New Edu, n.o., predstavili prvý výstup projektu FITR – dokument „Základný sprievodca založenia regionálneho partnerstva pre budovanie potravinových inkubátorov". Príručka prezentuje základné charakteristiky a funkcie potravinových inkubátorov (PI) a poskytuje návod ako vybudovať partnerstvo, ktoré zabezpečí podporu budovania PI na regionálnej úrovni. Na workshope sa zúčastnilo viac ako 60 účastníkov z rôznych oblastí súvisiacich s výrobou potravín a poľnohospodárstva. Veľký záujem o projekt budovania PI bol aj medzi zástupcami obcí, ktorí v projekte videli možnosť podpory miestnych producentov potravín, a tým rozvoja svojho regiónu. Na záver workshopu bola podpísaná Deklarácia Slovenského regionálneho partnerstva.
rch
Projektu FITR bol venovaný aj workshop a informačný seminár, ktoré sa konali 19. septembra v Penzióne Adam v Podkylave
Foto: archív ZP