Na výstavisku Agrokomplex sa 27. mája konal tretí ročník Chovateľského dňa ošípaných.
Hlavným organizátorom bol Zväz chovateľov ošípaných, Katedra špeciálnej zootechniky SPU, Plemenárske služby SR a NPPC VÚŽV s podporou MPaRV SR. Podujatie bolo zamerané na podporu a propagáciu slovenského chovu ošípaných a konzumáciu domácich výrobkov z bravčového mäsa. V rámci neho sa konal odborný seminár zameraný na súčasnú situáciu v chove ošípaných na Slovensku, na ktorom sme sa aktívne podieľali. Tiež prebiehala súťaž vo varení bravčového kotlíkového guláša, do ktorej sa zapojili dva tímy z SPU: prvý tím z Katedry špeciálnej zootechniky (KŠZ) a Katedry veterinárskych disciplín (KVD), druhý z Katedry výživy ľudí (KVĽ). Hodnotenie súťažných tímov pozostávalo z troch disciplín: hodnotenie samotného guláša, vhodnosti výberu odporúčaného nápoja k uvarenému gulášu a v prezentácii ponúkaného „menu“. V kategórii kvalita sa tím z KVĽ umiestnil na 2. mieste a v kategórii výberu vhodného nápoja sa tím z KŠZ a KVD umiestnil na 3. mieste.
RNDr. Jana Mrázová, PhD., FAPZ
Tretie miesto získalo družstvo Katedry špeciálnej zootechniky.
Do súťaže vo varení bravčového kotlíkového guláša sa zapojill aj tím z Katedry výživy ľudí.