Doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD., z Fakulty biotechnológie a potravinárstva, sa od 18. do 22. mája zúčastnil na pedagogickom pobyte na Univerzite WKATU v Uralsku.
Počas pobytu vystúpil s lekciami z oblasti hodnotenia a kontroly kvality a zmyslového hodnotenia potravín, prezentoval študijné programy a možnosti štúdia na SPU, resp. FBP. Ako nás informoval, záujem kazašských študentov o štúdium na európskych univerzitách vrátane Slovenska je obrovský a sú aj patrične jazykovo vybavení. „Môj pobyt priniesol mnohé pozitíva, napríklad prehĺbenie spolupráce v oblasti senzorickej analýzy. Na univerzite v Kazachstane bude vybudované senzorické laboratórium práve na základe skúseností z našej univerzity. Témou bolo aj vytvorenie predmetu, ktorý by zastrešoval zmyslové hodnotenie potravín a kontrolu kvality. Spomínali sa aj možnosti tvorby a validácie metodík pre hodnotenie rôznych potravinárskych výrobkov, lokálnych gastronomických špecialít a osveta v oblasti štandardov kvality,“ povedal doc. V. Vietoris, ktorý mal počas pobytu aj možnosť oboznámiť sa s činnosťou Fakulty veterinárnej medicíny Univerzity v Astane. „Kazachstan je krajina s obrovským potenciálom, otvorená pre spoluprácu,“ konštatoval odborník FBP.
rch
Vladimír Vietoris (tretí sprava) s kazašskými študentmi