e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Ku Dňu mlieka

    E-mail Print

    canigovaMáme tu mesiac máj, ktorý je symbolom lásky, ale aj mnohých svetových aktivít či významných udalostí. Jednou z nich je Medzinárodný deň mlieka, ktorý bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou a Medzinárodnou mliekarenskou federáciou pred 59 rokmi.

    Na Slovensku a v Čechách sa tento sviatok oslavuje tretí májový týždeň. Prečo si ľudia na celom svete každoročne pripomínajú význam mlieka vo výžive človeka? Stačí sa pozrieť na slovo mLIEKo. Základom tohto slova je slovíčko liek. Áno, mlieko je liek. Je už odpradávna základnou potravinou ľudí, pretože obsahuje také výživové zložky, ktoré sú potrebné pre našu výživu a normálny vývoj. V kravskom a kozom mlieku v našich produkčných podmienkach kolíše priemerný obsah tuku v rozpätí asi 3,4 až 3,8 %. Tuk sa v mlieku vyskytuje vo forme malých guľôčok, a práve preto je veľmi ľahko stráviteľný. Okrem toho, že je zdrojom energie, mliečny tuk obsahuje také zložky ako je napr. konjugovaná kyselina linolová (antikarcinogénne účinky, stimulácia imunitného systému), lecitín (antagonista cholesterolu), cerebrozidy (vývoj nervového systému), vitamín A. Možno propagátori „zdravej výživy“ položia otázku a čo cholesterol? Mlieko obsahuje mnohé zložky, ktoré pôsobia ako antagonisti cholesterolu a prispievajú k jeho odbúravaniu v krvi. Seriózny výskum v oblasti výživy na Slovensku dokázal, že pravidelná konzumácia bryndze znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rovnako tak je dokázané, že podobný efekt majú kyslomliečne výrobky s probiotickými mikroorganizmami. Laktóza nie je len zdrojom energie. Tento sacharid napríklad podporuje v tráviacom trakte absorpciu minerálnych látok ako je vápnik, horčík, zinok a prispieva k acidifikácii obsahu tráviaceho traktu.

    A čo ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu? Títo môžu mlieko nahradiť kyslomliečnymi výrobkami, v ktorých je laktóza čiastočne rozložená, alebo ešte lepším riešením je konzumácia sladkých syrov, ktoré prakticky vôbec neobsahujú laktózu. Bielkoviny mlieka okrem iného podporujú tvorbu a udržiavanie svalovej hmoty. Športovci a verím, že sú aj medzi našimi študentmi a zamestnancami, vedia, aké významné sú v tomto smere srvátkové bielkoviny. Proteíny mlieka sú aj prekurzormi bioaktívnych peptidov s mnohými zaujímavými vlastnosťami (antitrombotické, antimikrobiálne, antikarcinogénne). Zásadný význam majú aj minerálne látky, predovšetkým vápnik, potrebný pre vytváranie silných kostí a zdravých zubov. Kladiem si otázku, či sa nepodpísala na náraste počtu ľudí trpiacich na osteoporózu aj alarmujúco nízka spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku? Bohatým zdrojom vápnika sú tvrdé syry. Mlieko obsahuje aj vitamíny, predovšetkým skupiny B, ktoré sú dôležité pre fungovanie nervového systému. Sme poľnohospodári a potravinári. Čo keby sme začali intenzívnejšie bojovať za tieto dve vzájomne späté odvetvia? Veď aj Winston Churchill prehlásil: „Nie je lepšia investícia pre akúkoľvek spoločnosť, ako dávať deťom mlieko.“

    Doc. Ing. Margita Čanigová, CSc., FBP