e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Nové publikácie o mlieku

    E-mail Print

    mliekoNové odborné publikácie - Mlieko vo výžive ľudí a Mlieko a mliečne výrobky predstavili autori – Ing. Ján Keresteš a prof. Jozef Golian 19. apríla na pôde SPU, kde ich prijal rektor prof. Peter Bielik. Na stretnutí bola aj prorektorka prof. Zdenka Gálová, dekan FAPZ doc. Peter Ondrišík a dekan FBP prof. Ján Tomáš.

    Nové knihy sa venujú histórii mliekarského priemyslu, trhu s mliekom, spotrebe potravín v SR, histórii chovu dobytka, kôz a oviec v SR, chovateľským podmienkam a ich vplyvu na kvalitu mlieka, produkcii a nutričnej hodnote mledziva a materského mlieka, významu vody ako základu života, základnému ošetreniu mlieka, mikrobiológii, probiotikám vo vzťahu k liečbe potravinových alergií, bioaktívnym látkam, legislatívnym a hygienickým požiadavkám na spracovanie mlieka, histórii vzniku teórie modernej výživy či návrhu opatrení na rozvoj vidieka do roku 2020 a i. „Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, najmä kyslomliečnych výrobkov a syrov, je spájaná so životnou úrovňou obyvateľstva, kvôli ich vplyvu na zdravotnú kondíciu človeka. Za posledných 25 rokov sa zdravotný stav populácie zhoršuje, až 51 % ľudí zomiera na kardiovaskulárne choroby, takmer 24 % na rakovinu. Predpokladá sa, že v roku 2035 bude mať rakovinu hrubého čreva až 54 % obyvateľstva. Rozhodujúci vplyv na podiele novodobých chorôb ako sú alergie, najmä alergie na potraviny, má vysoká spotreba denaturovaných potravín. Ide o syndrómy výživovej politiky, prejavujúce sa v neustálom zvyšovaní hypertenzie, osteoporózy, obezity, diabetes mellitus 2. typu. Prevencia prostredníctvom konzumácie zdravých potravín je však osemkrát lacnejšia ako liečenie. Treba začať od potravín, respektíve od pôdy,“ povedal J. Keresteš a zdôraznil, že výroba mlieka je priamo spätá s využitím lúk a pasienkov. Z hľadiska výživy najlepšie mlieka sú produkované z pastevného obdobia dobytka na lúkach a pasienkoch. „V úvahách o ďalšom napredovaní spotreby mlieka a mliečnych výrobkov sa treba zamerať na technologické, chovateľské, plemenárske a veterinárne zmeny,“ dodal. „Je veľmi dôležité, aby sme nežili v klame, z marketingovej preferencie, často z nepodložených faktov. Nové odborné publikácie vnesú svetlo do uvedenej problematiky,“ zdôraznil význam oboch kníh a ich prínos pre vzdelávanie a popularizáciu uvedenej tematiky rektor prof. Peter Bielik.

    rch

    Fotogaléria na http://www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/rektorovi-spu-predstavili-nove-publikacie-o-mlieku/

     

    golian

    mlieko