e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Polnohospodar 15-16/60 Súčasná situácia a perspektívy ekologickej poľnohospodárskej výroby na Slovensku

    Súčasná situácia a perspektívy ekologickej poľnohospodárskej výroby na Slovensku

    E-mail Print

    schlosserovaV rámci výučby predmetu integrovaný a ekologický systém v zeleninárskej výrobe študijného programu záhradníctvo sa 24. februára na FZKI konala prednáška Ing. Juliany Schlosserovej, CSc., z ÚKSÚP-u Bratislava, ktorá zahrnula tematiku špeciálnej poľnohospodárskej produkcie t.j. ekologickej poľnohospodárskej výroby (Organic Production).

    Zameraná bola na právny základ - EÚ právo a nadväzne na zákon č.189/2009 Z.z. o ekologickej poľnohospodárskej výrobe, ktorý ustanovuje kompetencie v SR a slovenské logo ekologickej poľnohospodárskej výroby. Pod systémom ekologickej poľnohospodárskej výroby (EPV) rozumieme všetky druhy a úrovne výroby (rastlinná biovýroba, živočíšna biovýroba, bioakvakultúra živočíchov, výroba biopotravín, biokrmív a biomnožiteľských materiálov, skladovanie, obchodovanie, dovoz a vývoz, popri označovaní, vedení dokumentov, výkonu kontrol vrátane dozoru a certifikácia bioproduktov). Hlavným cieľom EPV je realizovať poľnohospodársku produkciu šetrným spôsobom, ochraňovať zložky životného prostredia, podporovať biodiverzitu. „Zamestnávaním miestnych obyvateľov bioprodukcia prispieva k rozvoju vidieka a agroturistiky s ponukou lokálnych tradičných potravín a jedál. Slovensko sa pýši vysokým podielom biofariem (okolo 70 %), na ktorých sa realizuje rastlinná výroba a chov hospodárskych zvierat pravidlami EPV,“ povedala Ing. J. Schlosserová.

    Účastníkov zaujala najmä časť prezentácie zameranej na základné princípy a pravidlá, a to predovšetkým zákazy a systém kontroly dodržiavania pravidiel. Diskutovalo sa aj o falošných „Bio“ produktoch a zavedenom systéme kontroly pravdivosti „bio“ označovania, a to nielen na bioproduktoch, ale aj pri reklame a súvisiacich dokumentoch. „Je to nový element, ktorým ochraňujeme spotrebiteľa a zvyšujeme dôveru v biokvalitu, zavedený pred pár rokmi na ÚKSÚP-e, príslušnom orgáne pre EPV v SR. V prípadoch zavádzania spotrebiteľov nepravdivým „bio“ označením udeľujeme pokuty,“ upozornila J. Schlosserová. Ako povedala, biohospodárenie sa rozširuje, záujem o bioprodukciu vykazuje stále stúpajúcu tendenciu. Podľa najnovších údajov v EÚ obchodných sieťach sú biopotraviny v hodnote 22 mld. eur. Najväčším pestovateľom biozeleniny v EÚ je Taliansko. V Nemecku až 36 % bioobchodu tvorí biozelenina. V SR je to nepatrný podiel.

    „Pozitívnou črtou slovenskej APV je popri náraste ekologicky obhospodarovanej plochy (186 482 ha) a počtu biofariem (416) aj záujem o spracovávanie najmä na slovenské biopotraviny. V súčasnosti v SR registrujeme 83 výrobcov biopotravín, pričom traja veľkokapacitní výrobcovia sa realizujú svojimi biopotravinami nielen v ostatných členských štátoch, ale aj mimo EÚ,“ informovala J. Schlosserová. EPV bola v SR založená v roku 1991, keď 37 biofarmárov začalo ekologicky obhospodarovať 14 773 ha poľnohospodárskej pôdy.

    -r-

    schlosserovaIng. Juliana Schlosserová, CSc., je dlhoročná zamestnankyňa ÚKSÚP v Bratislave, pred 16 rokmi dostala do vienka bioprodukciu. V SR vybudovala bioprodukciu na európskej úrovni, realizuje celoslovenské školenia. Je aktívnou spolutvorkyňou európskeho práva pre biokvalitu a iniciátorkou slovenských zákonov o bioprodukcii.