Prof. Ing. Štefan Semjan, CSc., sa 24. februára dožil významného životného jubilea - 90 rokov.
Prof. Štefan Semjan vyrastal vo veľmi ťažkých podmienkach, už v detstve osirel a s bratom sa predieral neľahkou cestou mladosti. Tvrdé podmienky však priaznivo formovali jeho charakter, vzťah k práci, ľuďom a k životu. Jeho zmysel pre spravodlivosť, vlastenectvo a odpor k fašizmu sa prejavil vstupom do československého armádneho zboru, kde sa podieľal na oslobodzovacích bojoch až do konca 2. svetovej vojny. Prof. Štefan Semjan je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesníckeho inžinierstva v Košiciach. Po ukončení štúdia nastúpil v októbri 1945 na Ústav mliekarstva Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre, kde ako asistent, neskôr docent a profesor pôsobil do apríla 1994. Ako dlhoročný vedúci Katedry mliekarstva sa významne podieľal na jej vedeckom a pedagogickom formovaní. Jeho hlavným cieľom bola výchova študentov, ktorým odovzdával najnovšie vedecké poznatky a pre ktorých bol prirodzenou autoritou. Bol náročný nielen k podriadeným, ale aj k sebe a aj preto sa stal vynikajúcim odborníkom uznávaným aj v praxi. Absolventi, ktorých vychoval, sa významnou mierou podieľali na riadení poľnohospodárskych a mliekarenských podnikov.
Vedeckovýskumná činnosť prof. Štefana Semjana bola zameraná hlavne na problémy praxe, výraznou mierou prispel k zlepšeniu kvality mlieka vo vtedajšej ČSSR. Katedru mliekarstva okrem odborných poznatkov zabezpečil aj modernými prístrojmi na analýzu mlieka. Predmet mliekarstvo, ktorý vyučoval a rozvíjal, patril a aj dnes patrí k profilovým predmetom študentov manažmentu živočíšnej výroby, resp. odboru technológie potravín. Jeho prednášky boli povestné. Kultivovanosť prednesu a dôsledná príprava na prednášky boli charakteristickou črtou jeho osobnosti. Študenti pána profesora považovali za autoritu, dokázal ich motivovať k práci nielen počas štúdia, ale aj keď opustili brány svojej alma mater. Katedra, ktorú viedol prof. Štefan Semjan, sa postupne transformovala na Katedru mliekarstva a technológie poľnohospodárskych produktov a v 90-tych rokoch sa rozdelila na Katedru hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov a Katedru skladovania a spracovania rastlinných produktov.
Aj po odchode na zaslúžený dôchodok pravidelne navštevoval svoju bývalú katedru a školu a pri káve sa často rozprúdili aj celohodinové odborné diskusie. Neskôr v tzv. klube M bol váženým členom a pre svoju úprimnosť, odbornosť a pracovitosť bol veľmi obľúbený. Vážený pán profesor, dovoľte, aby sme Vám touto cestou úprimne popriali veľa zdravia a životnej pohody do ďalších rokov života.