e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Polnohospodar 13-14/60 Jakub Mankovecký: Pri reze viniča treba rozmýšľať do budúcnosti

    Jakub Mankovecký: Pri reze viniča treba rozmýšľať do budúcnosti

    E-mail Print

    mankovecky1Medzi vinohradníkmi má svoju tradíciu organizovanie súťaží v reze viniča hroznorodého. Poslaním týchto prospešných podujatí je zatraktívnenie náročného povolania vinohradníka a zviditeľnenie vinohradníctva. Do februárových súťaží sa zapojil aj Jakub Mankovecký, študent študijného programu záhradníctvo na FZKI. A nielen zapojil, ale aj úspešne obstál.

    Na majstrovstvách SR v reze viniča hroznorodého 11. februára vo Svätom Jure získal 2. miesto. O dva dni na to sa stal Šampiónom na majstrovstvách Podunajskej vínnej cesty v reze viniča hroznorodého - Zlatý rez vo Svätom Petri. Do tretice si vybojoval 4. miesto na súťaži v reze viniča hroznorodého, ktorá sa konala 19. februára v Čejkoviciach v Českej republike. Tieto podujatia si držia vysokú úroveň aj vďaka tomu, že sa do nich môžu prihlasovať iba profesionáli z vinohradníckych firiem, družstiev, živnostníci, ktorí podnikajú v tomto obore, ako aj študenti zo SŠ a VŠ, ktorých študijné zameranie je orientované na vinohradníctvo a vinárstvo. Na všetkých súťažiach sa štandardne reže 25 koreňov viniča hroznorodého. Ako nás informoval J. Mankovecký, na Majstrovstvách SR bolo úlohou zrezať 30-ročný vinohrad odrody Frankovka modrá. Juniori mali na to 40 minút, profesionáli 25. V kategórii Junior súťažilo 15 študentov, v kategórii Elite bojovalo o titul šampióna 35 súťažiacich. Organizátori vo Svätom Petri vybrali na súťaž odrodu Cabernet Sauvignon v 8-ročnom vinohrade. Dvanásť účastníkov z Podunajského regiónu malo na zrezanie viniča 30 minút. České majstrovstvá boli z pohľadu časového limitu najprísnejšie - 20 juniorov a 40 profesionálov malo na zrezanie 12-ročného vinohradu odrody Tramín červený len 20 minút. „Takéto podujatia majú priateľský charakter a sú výbornou príležitosťou na stretnutie slovenských a českých vinohradníkov, ktorí sa už zväčša poznajú,“ približuje jeden z nezanedbateľných aspektov akcie Jakub. Na súťažiach sa hodnotí tvar po reze, výber rodivého dreva a čapíka, počet púčikov na ťažni a čapíku, vyčistenie viničového kra, odstránenie suchých a nežiaducich častí viničového kra, hladkosť rezu, umiestnenie rezných rán na jednoročnom dreve a čapíkoch. Hodnotenie komisie je anonymné. Hlavným ukazovateľom poradia účastníkov je súčet získaných bodov. Čas je iba doplnkom v tom prípade, že dvaja alebo viacerí súťažiaci dosiahnu rovnaký počet bodov. „Pri reze viniča treba rozmýšľať do budúcnosti. Veď správne urobený rez určí kvalitu a množstvo úrody,“ hovorí Jakub, ktorý sa vinohradníctvu venuje od svojich 15 rokov. Napriek tomu, ako prezrádza, najťažšie je pre neho zostať počas celej súťaže dobre koncentrovaný. „Konkurencia býva veľmi silná a výsledky vyrovnané. Zväčša o nich rozhodne jedno zaváhanie, jeden pokazený rez.“ A ako vidí náš úspešný reprezentant súčasný stav vinohradníctva na Slovensku? „Pomaličky sa začínajú obnovovať staré zanedbané družstevné vinohrady, ktoré sa dostávajú do súkromných rúk. Možno povedať, že za posledné roky prešlo slovenské vinohradníctvo a vinárstvo veľký kus cesty vpred. Vinohradníci už nepozerajú len na kvantitu, ale aj na kvalitu.“

    Renáta Chosraviová 

    mankovecky2

    Na súťaži Zlatý rez vo Svätom Petri obsadil Jakub
    Mankovecký 1. miesto

    mankovecky1

    Pohľad na súťažiacich počas rezu viniča

    Foto: archív JM