Radí Michal Tomko, odborný pracovník Botanickej záhrady SPU
Február je mesiac, keď sa dni predlžujú a záhradkár sa môže pripravovať na začínajúcu jar. V ovocnom sade či ovocnej záhradke dokončíme presvetlovací a zmladzovací rez. Pokiaľ sme nestihli, môžeme odoberať vrúble jadrovín, josty a ríbezlí a uskladniť ich v tmavej miestnosti v debničkách s pieskom. Pri teplotách nad 15 °C začíname s predjarným postrekom jadrovín. Broskyne pred kvitnutím ošetrujeme meďnatými prípravkami proti kučeravosti. U egrešov odstraňujeme výhony napadnuté americkou múčnatkou a vykonáme chemický postrek. Pri ekologickom pestovaní používame prostriedky na báze feniklového a pomarančového oleja. Pri ovocných stromoch tiež skontrolujeme úväzky a chráničky na stromoch, prípadné ohryzené časti kmeňov ošetríme voskom či balzamom. Pre pestovateľov zelenín je február časom prípravy osevného plánu na nadchádzajúcu sezónu a nákup osiva. V prípade priaznivého počasia sa môžu na záhon vysievať odrody petržlenu, mrkvy, kôpru, maku, feniklu a skorých šalátov. Vo vykurovaných priestoroch pomaly vysievame zeler, kaleráb, rajčiny, papriky a pod. Pri teplote nad 10 °C ošetrujeme porasty zimného cesnaku proti fúzavke cesnakovej. Práce na záhrade však začínajú aj pre tých, ktorí nepestujú zeleninu ani ovocie. V okrasných záhradách treba vyčistiť záhony s cibuľovinami, skontrolovať stav rastlín v skalke, trávniky vyhrabať, prevzdušniť a začať s hnojením. Pokiaľ to teplota dovolí, režeme menej chúlostivé dreviny ako tavoľník, drieň a pod., vyvarujeme sa rezu drevín, ktoré kvitnú skoro na jar. Pre letničkové záhony si postupne predpestujme priesady, vysievame hlavne druhy s dlhším vegetačným cyklom (napr. kraspédie, petúnie, niektoré popínavé letničky), pri teplote nad 18 °C vysievame pelargónie a begónie. Výsevy zalievame prípravkami na báze humínových kyselín kvôli ich dobrej kondícii.Â