e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 9-10/60 Rok 2016 – Medzinárodný rok strukovín

    Rok 2016 – Medzinárodný rok strukovín

    E-mail Print

    candrakovaČo sú strukoviny? Sú to plodiny, ktoré patria do čeľade bôbovitých (Fabaceae). Uznanie týmto významným plodinám potvrdilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov, ktoré vyhlásilo rok 2016 za Medzinárodný rok strukovín.

    Slogan roku znie: „Výživné zrná pre trvalo udržateľnú budúcnosť." Generálny riaditeľ FAO José Graziano da Silva a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyhlásili, že „strukoviny predstavujú životne dôležité rastlinné kultúry z pohľadu potravinovej bezpečnosti širokých vrstiev obyvateľstva a môžu výrazne pomôcť zdraviu ľudí, najmä v boji proti hladu, podvýžive a environmentálnym výzvam“. Na Slovensku sa pestujú jarné formy strukovín. Z výmery ornej pôdy zaberajú do 2 %. Ich význam je v súčasnosti nedocenený. Agronomický význam strukovín spočíva v schopnosti pútať dusík zo vzduchu prostredníctvom hrčkotvorných baktérií, ktoré sa nachádzajú na koreňoch rastlín. Obohatením pôdy o dusík sa dá ušetriť pomerne veľké množstvo priemyselných dusíkatých hnojív, a tým vylepšiť ekonomiku hospodárenia na pôde. Koreňový systém zlepšuje fyzikálny stav a štruktúru pôdy, osvojovanie si živín z ťažšie prístupných foriem, zlepšenie obsahu a kvalitu humusu. Tým strukoviny vylepšujú úrodnosť pôdy. Sú súčasťou kvalitných osevných postupov. Nezastupiteľné miesto majú vo výžive ľudí aj zvierat. Semená sú dôležitým zdrojom bielkovín pre kŕmne zmesi. Dobrú kŕmnu hodnotu má aj slama strukovín. Strukoviny sa využívajú aj priemyselne (výroba škrobu, tukový priemysel) a veľa ľudí má niektoré strukoviny ako okrasné rastliny v záhradkách (lupiny, hrachor).

    V súčasnosti, pri preferovaní zdravej výživy ľudí, sú veľmi dôležité. Podľa Kódexu potravín SR sú strukoviny definované ako vyzreté jedlé semená strukovinových rastlín, ktoré po nevyhnutnom spracovaní sú vhodné na ľudskú výživu. Odborníci odporúčajú skonzumovať na osobu za rok 3,8 - 5,0 kg, na Slovensku však v súčasnosti nedosahujeme ani 2 kg. Celosvetový priemer je 7 kg, v Európe sa spotrebuje 3,5 kg na človeka za rok. K jedlým strukovinám patrí hrach, fazuľa, šošovica a sója. Na konzumné účely sa využíva aj hrachor, cícer, lupina a bôb. Semená strukovín sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok. V bielkovinovom komplexe však chýbajú niektoré aminokyseliny (methionín, tryptofán, cystín) a tak sa nevyrovnajú živočíšnym bielkovinám. Preto ich treba konzumovať v kombinácii s obilninami. Osobitné postavenie medzi strukovinami má sója fazuľová, ktorá obsahuje vysokohodnotný lecitín (prírodná látka, ktorá je známa pre svoje pozitívne účinky pri znižovaní cholesterolu v krvi a ochrane srdca, zlepšuje schopnosť učenia a zapamätávania si, čo by mohli využiť aj naši študenti). Na Slovensku sú vhodné podmienky pre pestovanie väčšiny druhov strukovín, čo by sme mali využiť.

    Doc. Ing. Eva Candráková, PhD., FAPZ