Na Fakulte poľnohospodárstva, potravinárstva a environmentálneho manažmentu – Inštitútu potravín Univerzity v Debrecíne, Maďarsko, sme 6. - 10. decembra 2015 absolvovali pracovný pobyt, ktorého cieľom bola výučba zahraničných študentov študujúcich v rámci programu Erasmus, odbor technológia potravín.
Vyučovali sme predmet hodnotenie poľnohospodárskych produktov, ktorý je rozdelený na dve časti: rastlinnú a živočíšnu. V rámci rastlinnej časti nadobudli zahraniční študenti základné vedomosti o hodnotení kvality obilnín (pšenica, raž, jačmeň) a okopanín (zemiaky, cukrová repa), v rámci živočíšnej časti získali vedomosti o hodnotení kvality jatočných tiel, mlieka, vajec a medu. Študenti absolvovali nielen teoretickú, ale aj praktickú výučbu, kde si mohli priamo pomocou rôznych analýz otestovať kvalitu rastlinných a živočíšnych produktov. Výskum Inštitútu potravín je zameraný podobne ako na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU, čo možno využiť v budúcnosti v príprave spoločných projektov, organizovaní vedeckých seminárov a výskumných pobytov. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu v letnom semestri.
Ing. Eva Ivanišová, PhD., Ing. Vladimíra Kňazovická, PhD., FBP
Študenti absolvovali nielen teoretickú, ale aj praktickú výučbu, kde si mohli priamo pomocou rôznych analýz otestovať kvalitu rastlinných a živočíšnych produktov
Foto: archív autoriek