e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 9-10/60 Z konferencie o podpore malých, mladých a rodinných farmárov

    Z konferencie o podpore malých, mladých a rodinných farmárov

    E-mail Print

    podporaNárodné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) VÚŽV v Nitre, Výskumný ústav potravinársky v Bratislave v spolupráci s SPU v Nitre organizovali 9. decembra 2015 v Kongresovom centre SPU konferenciu Podpora malých, mladých a rodinných farmárov a drobných výrobcov potravín. Konala sa pri príležitosti Svetového dňa pôdy a Medzinárodného roka pôdy.

    NPPC v spolupráci s Ekotrendom Slovakia pripravilo Hygienickú príručku pre farmársku produkciu potravín, ktorá pomôže malým, mladým a rodinným farmárom, zapojeným do vzdelávacieho procesu zameraného najmä na spracovanie produkcie a hygienu výroby potravín na farmách. Počas konferencie sa farmári mohli oboznámiť s jej obsahom. Prvá verzia príručky je už predložená na ministerstve pôdohospodárstva. Spoluorganizátorom konferencie bola i Nadácia Tesco, zástupca P. Sklenář informoval, že vzdelávanie malých a mladých farmárov podporili už v roku 2014 sumou 50-tisíc eur. Projekt bol veľmi úspešný, zúčastnilo sa na ňom asi sto farmárov. V minulom roku vyhlásili druhú grantovú výzvu v celkovej sume 85-tisíc eur. Podľa jeho vyjadrenia Tesco plánuje aj ďalšie aktivity vrátane poskytnutia bezplatného priestoru pred svojimi predajňami na farmárske tržnice. S. Šilhár z NPPC informoval, že vzdelávacie aktivity zamerané na správnu hygienickú výrobnú prax, kvalitu a označovanie potravín, inovácie a nové trendy v podnikaní v tejto oblasti absolvovalo v roku 2014 asi 240 farmárov z celého Slovenska. „Farmári majú záujem o vzdelávanie, treba však preškoliť minimálne 5-tisíc ľudí. Sú to ľudia z praxe, ktorí ovládajú praktickú časť, potrebujú sa zdokonaliť v teórii a zorientovať v náročnej legislatíve,“ vyjadrila sa Z. Homolová z Ekotrend Slovakia. Podľa nej farmárov pribúda, v každej z asi 3-tisíc obcí na Slovensku pôsobí minimálne jeden. Potenciál zamestnať v segmente farmárskej výroby potravín je pritom 150-tisíc. „Problém je, že najmä tí úplne najmenší fungujú v šedej ekonomike, takže my vlastne ani nevieme, koľko ich v skutočnosti je,“ skonštatovala Z. Homolová. Z. Nouzovská z MPRV SR oponovala, že všetci výrobcovia, ktorí majú vážny záujem vyrábať a ponúkať potraviny z dvora, sú registrovaní v súlade s legislatívou. Dodala, že potraviny vyrábané na farme sú kvalitné, no predaj z dvora má svoje pravidlá.

     

    podpora

    Foto: mpsr.sk