Na začiatku septembra na Tadžickej poľnohospodárskej univerzite začalo 15 mladých ľudí z rôznych regiónov Tadžikistanu štúdium v rámci novospracovaného programu kvalita a bezpečnosť potravín v rámci TEMPUS projektu Modernizácie vysokoškolského vzdelania v oblasti kvality a bezpečnosti potravín v Tadžikistane.
V októbri projektoví partneri zhodnotili úroveň výsledkov vzdelávania študentov a kvalitu vzdelávania. Do projektu je zapojených šesť univerzít – Lotyšská poľnohospodárska univerzita (LPU) v Jelgave, Litovská univerzita zdravotných vied, Tadžická poľnohospodárska univerzita (TPU), Technologická univerzita v Tadžikistane, Avicenna lekárska univerzita v Tadžikistane a SPU v Nitre. SPU realizuje projektovú spoluprácu prostredníctvom Fakulty biotechnológie a potravinárstva a zastrešuje ju prodekanka pre zahraničné vzťahy prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD. Prvé prednášky na TPU v rámci dvoch študijných predmetov - bezpečnosť potravín a hygiena a kontrola potravín sa konali pod taktovkou prof. Andy Valdovskej a Margarity Terentjevy z LPU. Po ukončení trojtýždňového vzdelávania tadžických študentov sa 9. - 15. októbra stretli zástupcovia univerzity z Lotyšska, Litvy, SR a Tadžikistanu, aby zhodnotili úroveň výsledkov vzdelávania študentov a kvalitu vzdelávania. Po lotyšských pedagógoch sa ujali výučby odborníci z Litvy. Alvidas Šarlauskas a Alvydas Malakauskas vyučovali do 24. októbra dva predmety - metodiku práce a systém kvality v potravinovom reťazci. Partneri, pod vedením koordinátorky projektu Iriny Kulitane, sa dohodli, že výučba bude pokračovať v marci na LPU a následne na SPU. V rámci nej na SPU budú študenti absolvovať dva predmety a jeden predmet v septembri v Dušanbe. Z FBP SPU bude tieto predmety zastrešovať prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., Ing. Simona Kunová, PhD., Ing. Lukáš Hleba, PhD., a Ing. Anton Kováčik, PhD. Viac informácií o projekte nájdete na: www.mctempus.lluestudijas.lv
rch
Zo vzdelávania tadžických študentov.
Foto: archív MK