e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 19-20/59 L. Godočiková: Stévia má čoraz širšie využitie. Nie je len sladidlom, má viacero liečivých účinkov

    L. Godočiková: Stévia má čoraz širšie využitie. Nie je len sladidlom, má viacero liečivých účinkov

    E-mail Print

    Lucia GodocikovaNechcete sa vzdať sladkého, ale chcete si udržať štíhlu postavu a najmä dobré zdravie? „Rozumný únik z neodolateľnej chuti na sladké je siahnuť po sladidlách z prírody – napríklad stévii,“ radí Lucia Godočiková.

      Študentka 1. ročníka inžinierskeho stupňa štúdia študijného programu technológia potravín na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU sa počas bakalárskeho štúdia v odbore bezpečnosť a kontrola potravín venovala problematike možnosti využitia stévie cukrovej v potravinárskom priemysle. Výsledky svojej vedeckovýskumnej práce prezentovala aj v rámci študentskej vedeckej konferencie na domácej fakulte, ale aj iných príbuzných fakultách na Slovensku, kde dosiahla popredné umiestnenie. Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva jej činnosť ocenil aj rektor SPU prof. Peter Bielik. „Vždy ma zaujímali liečivé rastliny a chcela som skúmať niektoré známe druhy a ich využiteľnosť v potravinárskom priemysle. Keďže milujem sladkosti, veľmi rada varím a pečiem, zaujala ma sladká stévia,“ spomína Lucia Godočiková na začiatky svojich výskumných aktivít a dodáva, že v období, keď si vyberala tému bakalárskej práce, táto rastlinka nebola na Slovensku veľmi známa ani rozšírená. „Sladidlo zo stévie bolo zaradené medzi schválené nízkokalorické sladidlá v EÚ koncom roka 2011 a tak umožnilo inovácie a rozšírenie ponuky potravín a nápojov, pričom zachováva ich chuť.“

    Stéviu, ktorú pre vedu objavil v roku 1887 rastlinný fyziológ M. S. Bertoni na expedícii v Paraguaji a v roku 1931 z nej francúzski chemici izolovali bielu kryštalickú látku stéviosid, používali hlavne v Japonsku a USA na sladenie potravín – žuvačiek, nápojov, cukroviniek a ako náhradu syntetických sladidiel. Na Slovensku sa najskôr objavili nápoje, v ktorých stévia nahradila časť cukru alebo sladidiel, neskôr aj také, ktoré boli sladené iba stéviou. V súčasnosti je už sortiment produktov pomerne široký – od alko a nealko nápojov, cez cukríky, čokolády až po dia výrobky – úplne bez cukru, sladené len steviol glykozidmi.

    Rastlinka sa dá zohnať pomerne jednoducho – skoro v každom kvetinárstve, na trhoch, výstavách a jej pestovanie je nenáročné. Zdrojom intenzívnej, prirodzene sladkej chuti sú jej listy. „Sladidlá vyrobené zo stévie sú z prírodného zdroja, neobsahujú žiadne kalórie a sú 200– až 300-krát sladšie ako cukor. Na rozdiel od cukru je vhodná aj pre diabetikov. Lístky majú okrem príjemne sladkej chuti aj ďalšie pozitívne zdravotné účinky. Steviozidy regulujú množstvo cukru v krvi, stabilizujú krvný tlak, znižujú fyzickú a duševnú únavu, chuť na sladkosti, zvyšujú svalovú hmotu, schopnosť tela spaľovať tuk, ako aj kapacitu pamäti, spomaľujú degeneráciu tkaniva a chránia proti zubnému kazu. Po havárii v černobyľskej jadrovej elektrárni na Ukrajine podávali pracovníkom – záchrancom čaj sladený listami stévie, lebo sa zistilo, že steviozidy napomáhajú vyplavovaniu rádionuklidov,“ približuje L. Godočiková vlastnosti a liečivé účinky tejto sladkej rastliny. Používanie stévie je veľmi jednoduché. „Lístky možno používať čerstvé aj sušené, zanechávajú však horkú pachuť a ťažko odhadnúť pomer sladivosti. Preto by som ich odporúčala používať skôr kvôli vyššie uvedeným zdravotným benefi tom. Na sladenie je však vhodnejšie použiť už hotové sladidlo, sortiment je pomerne široký a dostupný. Treba si len všímať, s čím je namiešané a v akom pomere. So sladidlom možno bez problémov variť i piecť a dokonca aj nahradiť celú dávku cukru. Jediné, čo stévia nedokáže, je skaramelizovať,“ podelila sa s nami Lucia Godočiková o svoje poznatky. Na záver nám prezradila, že v súčasnosti sa okrem štúdia venuje aj spolupráci s fi rmou, prinášajúcou na trh kvalitné stéviové sladidlo na prírodnej báze a prémiové čokoládové produkty sladené stéviou.

    Renáta Chosraviová

    Lucia Godocikova

    Zabudnite na cukor! Objavte stéviu. Foto: archív LG