e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 17-18/59 Projekt zameraný na bezpečnosť a kvalitu potravín vstupuje do druhej fázy

    Projekt zameraný na bezpečnosť a kvalitu potravín vstupuje do druhej fázy

    E-mail Print

     Vzdelávanie a výskum v oblasti kontroly bezpečnosti a kvality potravín v existujúcich i perspektívnych študijných programoch, vytvorenie magisterského ŠP zameraného na bezpečnosť, kvalitu a štúdium potravín na Tadžickej poľnohospodárskej univerzite v Dušanbe, je hlavným cieľom projektu Tempus 544529-TEMPUS- 1-2013-1-LV-TEMPUS-JPCR: Modernizácia vysokoškolského vzdelávania v oblasti bezpečnosti a kvality potravín v Tadžikistane.

    Jedným z partnerov projektu je SPU v Nitre, zastúpená Fakultou biotechnológie a potravinárstva. V rámci projektu sa od 20. do 24. apríla konalo stretnutie partnerov - zástupcov šiestich univerzít – Lotyšskej poľnohospodárskej univerzity (LPU) v Jelgave, Litovskej univerzity zdravotných vied (LUZV), Tadžickej poľnohospodárskej univerzity (TPU), Technologickej univerzity v Tadžikistane, Avicenna lekárskej univerzity v Tadžikistane a SPU v Nitre, ktorú zastupovala prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., koordinátorka projektu a PhDr. Renáta Chosraviová, tlačová hovorkyňa SPU. Hlavným cieľom pracovných stretnutí bola koordinácia a stanovenie systematizácie realizačných krokov orientovaných na pripravované aktivity. Účastníkov rokovaní privítal rektor TPU Salimov A. Fayzulloevič, ako aj rektorka LPU Irina Pilvere. Prezentáciu oficiálnej časti projektu Tempus viedla manažérka a koordinátorka Irina Kulitane z Lotyšska, o finančnej stránke projektu referovala Anda Valdovska z LPU. Ako informovala I. Kulitane, projekt vstupuje do svojej 2. fázy a do začiatku júla bude vykonaný nábor študentov, ktorí budú od 1. septembra študovať v magisterskom ŠP zameranom na kontrolu bezpečnosti a kvalitu potravín na TPU v Dušanbe. Na univerzite budú vytvorené aj tri laboratóriá pre rozvoj a inováciu akreditovaného magisterského ŠP – laboratórium mikrobiológie, potravinových technológií a výroby potravinových zdrojov. V súčasnosti prebieha nákup prístrojov z EÚ do týchto laboratórií, učebná literatúra v ruskom i anglickom jazyku je už zakúpená. Aj počas ďalších dní sa konalo viacero významných stretnutí.

    Predstaviteľov univerzít a koordinátorov projektu prijal na pôde Ministerstva školstva a vzdelávania Tadžikistanu viceminister F. K. Rachimov. Ako sa vyjadril, možnosti vytvorenia takéhoto ŠP treba sprístupniť aj pre ďalšie tadžické univerzity a všetkých študentov, ktorí o tento ŠP prejavia záujem. „Veľký potenciál predstavujú inovácie a ich zdieľanie. Zapojenie akademického sektora do spolupráce je veľmi vítané a veríme, že prináša benefity všetkým zúčastneným stranám,“ vyjadril sa minister. Následne sa konali stretnutia s rektormi univerzít, partnermi projektu, prorektormi, dekanmi, študentmi a pedagógmi v uvedenom ŠP na TPU, ako aj neformálne stretnutie s ministrom školstva a vzdelávania Tadžikistanu S. Nuriddinom Saidovičom. Zástupkyne SPU predstavili činnosť univerzity, FBP, ako aj ďalších fakúlt, prezentovali možnosti vzdelávania na SPU, zapojenia sa do vedeckovýskumnej spolupráce, činnosti VUA, akademických výmen a pod.

    rch

    Projekt zameraný na bezpečnosť
    a kvalitu potravín vstupuje do druhej fázy