vedúcim Katedry hygieny a bezpečnosti potravín
Pán profesor, počnúc 1. aprílom 2015 vstúpili do platnosti nové ochranné opatrenia z dielne agrorezortu. Môžete nám priblížiť čoho sa týkajú?
Keďže ochrana slovenského spotrebiteľa je na prvom mieste, MPaRV SR aj na podnety odborníkov našej univerzity, pripravilo opatrenia, ktoré sa týkajú najmä samotnej ochrany spotrebiteľa a kvality potravín. Predmetné opatrenia predstavuje novela zákona o potravinách, ktorou boli zavedené nové pravidlá v súvislosti s prebaľovaním potravín. Ako sa vyjadril minister Ľubomír Jahnátek, v snahe zabrániť prebaľovaniu potravín ministerstvo zaviedlo systém ako pri dovoze potravín zo zahraničia. Každý, kto bude chcieť prebaľovať potraviny, musí nahlásiť príslušnej RVPS čas prebaľovania, druh potraviny a jej množstvo. Podmienkou je zároveň prítomnosť odborného garanta kvality prebalených výrobkov. Výnimkou ostávajú prvovýrobcovia. Zo slovenskej legislatívy budú vypustené definície pojmov dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti a tiež ustanovenia o označovaní potravín, ktoré sú už vymedzené nariadením Európskeho parlamentu (EP) a Rady. V súvislosti s legislatívnymi pojmami bude tiež predaj na diaľku nahradený pojmom internetový predaj, keďže výstižnejšie pokrýva túto oblasť predaja potravín. Tieto zmeny sa premietnu aj do systémov kontroly potravín.
Zároveň v rámci EÚ vstúpilo do platnosti vykonávacie nariadenie Európskej komisie, ktorým sa stanovujú pravidlá pre uplatňovanie nariadenia EP a Rady EÚ, týkajúce sa nového označovania mäsa a mäsových výrobkov potravín. Čo toto prinesie pre spotrebiteľa?
Nové označovanie prinesie kupujúcim informácie o krajine, kde sa zvieratá chovali, vyviezli a na akom mieste boli spracované pred predajom na Slovensku. Samozrejme, najdôležitejšia je kvalita potravín, ale stúpa aj preferencia slovenských výrobkov. Ako médiá informoval ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš, prieskum pred zavedením nového označovania potravín ukázal, že až 80 % oslovených občanov EÚ si želá označovanie pôvodu i zloženia a 25 % z nich poukázalo na to, že najväčšie podvody v EÚ sa robia práve v označovaní potravín. Kontrolné mechanizmy aj v podobe prijatých opatrení novely zákona o potravinách a nariadenia o označovaní pôvodu potravín, najmä mäsa a mäsových výrobkov by mali byť nápomocné k tomu, aby dôvera u kupujúcich smerom ku kvalite týkajúcej sa ponúkaného sortimentu bola čo najväčšia. Spotrebitelia tak budú viac chránení, budú mať viac informácií, napr. o mäse a budú mať možnosti širšieho výberu na trhu aj pokiaľ ide o kvalitné výrobky.