e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 15-16/59 Čo priniesli výsledky prieskumu hodnotenia kvality stravovania v jedálňach na SPU?

    Čo priniesli výsledky prieskumu hodnotenia kvality stravovania v jedálňach na SPU?

    E-mail Print

    stravovanieNa SPU v Nitre sa od 16. februára do 2. marca uskutočnil anonymný prieskum hodnotenia kvality stravovania v jedálňach a zariadeniach, do ktorého sa mohli zapojiť všetci študenti dennej formy štúdia a zamestnanci SPU.

    Z možných 8024 respondentov sa do neho zapojilo 1593 respondentov (19,85 %), z toho 1296 študentov, 294 zamestnancov a traja neuviedli či sú študenti alebo zamestnanci. Tieto čísla korešpondujú s počtom zamestnancov a študentov, ktorí sa v jedálňach a zariadeniach na SPU stravujú spravidla každodenne. Z 1434 respondentov, ktorí odpovedali na otázku, kde sa stravujú 45, 7 % uviedlo jedáleň ŠD A. Bernoláka študentská časť a takmer 38 % ŠD Mladosť študentská časť. Zamestnanci (235 odpovedí) uviedli, že častejšie navštevujú jedáleň ŠD A. Bernoláka (58 %) ako jedáleň ŠD Mladosť (39 %) a 3 % z nich sa stravuje v iných školských zariadeniach.

    Z výsledkov prieskumu

    Zo štatistického spracovania výsledkov prieskumu vyplýva, že respondenti sú spokojní najmä so spôsobom objednávania stravy (62 %), s veľkosťou porcií (51 %), dodržiavaním hygienických zásad personálu pri podávaní stravy (41 %) a dokonca i s často kritizovanou oblasťou zo strany študentov - rýchlosťou vydávania stravy v jedálňach (41 %). Čiastočne nespokojní sú s chuťou jedla (58 %), pestrosťou podávanej stravy (51 %), teplotou jedla (51 %), vzhľadom jedla (51 %), kvalitou cestovín (50 %), kvalitou studených šalátov (5. jedlo v ponuke jedálneho lístka), kvalitou múčnych príloh (48 %), čistotou prostredia v jedálňach a celkovou kultúrou stolovania v jedálňach (46 %), kvalitou ryže (44 %), kvalitou zemiakov (42 %) a s čistotou tanierov, podnosov, príborov a pohárov (46 %).

    Najvyššiu nespokojnosť respondenti vyjadrili s kvalitou podávaných zemiakov (37 %), čistotou tanierov, podnosov, príborov a pohárov (25 %), pestrosťou podávanej stravy (22,5 %) a s teplotou jedla (21,5 %).

    Z 1428 odpovedí o celkovej spokojnosti so stravovaním odpovedalo súhlasne takmer 30 %, pričom 15 % vyjadrilo celkovú nespokojnosť a očakáva radikálne zmeny v oblasti stravovania v jedálňach na SPU. Z 1050 respondentov viac ako polovica (55 %) je len čiastočne spokojná a v budúcnosti by chceli zaradiť do ponuky viac jedál z rybieho mäsa (46 %) a z čerstvej zeleniny (44 %). Stravu finančne náročnejšiu pripravenú pre celiatikov by uvítalo 150 respondentov a 344 respondentov by uvítalo používanie kvalitnejších i keď finančne náročnejších surovín na prípravu jedál. Väčšina stravníkov, ktorí vyjadrili svoj názor (72 %), by uvítala predĺženie času na objednávanie jedál aspoň na 7 dní pred začiatkom nového týždňa. Ďalšie pripomienky (244) respondenti vyjadrili v otvorenej otázke hodnotiaceho formulára. Najviac z nich sa vyjadrilo k pestrosti stravy a navrhujú najmä používať kvalitnejšie suroviny pri príprave jedál, zaradiť nielen jedlá vegetariánske, ale aj vegánske, stravu pre celiatikov, variť viac jedlá z čerstvej zeleniny a ovocia, do jedálnička zaradiť nové prílohy ako kuskus, pohanka, bulgur a viac jedál z tofu, viac tradičných slovenských jedál, menej kuracieho mäsa a viac rýb, používať aj celozrnné cestoviny, menej používať pri príprave jedla vyprážanie a solenie, polotovary, rôzne dochucovadlá najmä glutaman sodný. Pomerne veľa pripomienok bolo zo strany študentov k dobíjaniu kreditu. Podľa nich je veľmi krátky čas na dobíjanie kreditu a to iba na jednom mieste (v jednom ŠD). Študenti by v čase obeda tiež privítali rýchlejšie vydávanie stravy a zlepšenie prostredia v jedálňach napr. výmena stolov, stoličiek atď. Časté boli aj pripomienky k používaniu plastových pohárov.

    Čo treba zlepšiť?

    Z výsledkov prieskumu vyplýva, že treba zlepšiť pestrosť stravy, kvalitu príloh (najmä podávaných zemiakov), spôsob prípravy jedál v súlade so zásadami zdravej výživy (menej soliť, vyprážať, používať dochucovadlá), čistotu tanierov, podnosov, príborov a pohárov (vrátiť sa ku skleným pohárom miesto plastových), pestrosť podávanej stravy (zvýšiť podiel jedál pripravených z rybieho mäsa a čerstvej zeleniny), teplotu podávaného jedla, rýchlosť podávania stravy počas obeda, pre študentov možnosti dobíjania kreditu, kultúru stolovania a vybavenie jedální (stoly, stoličky, obrusy atď.), ponuku jedál pre ľudí so špecifickými požiadavkami (celiatikov, vegetariánov atď.). Podrobné výsledky prieskumu nájdete v UIS v časti Dokumentový server - komisie SPU – Stravovacia komisia.

    Ďalšie pripomienky (negatívne aj pozitívne) k stravovaniu v jedálňach na SPU v Nitre môžete posielať na adresu stravovanie@ uniag.sk.

    Členovia Stravovacej komisie SPU 

    stravovanie

    Do prieskumu sa zapojilo 1593 respondentov.

    Foto: za