Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU organizovala pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a RV SR a SAPV 10. medzinárodnú vedeckú konferenciu Biotechnológie a kvalita surovín a potravín. Konala sa 28. - 30. januára v Kongresovom centre Academia v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách.
Cieľom bolo prezentovať najnovšie poznatky z oblasti kvality, bezpečnosti, hygieny surovín a potravín, rastlinných, živočíšnych a mikrobiálnych biotechnológií, genetických zdrojov, molekulárnych markerov hospodársky významných vlastností s perspektívami šľachtenia na kvalitu produkcie. Prezentované výsledky formou 21 prednášok a 105 elektronických posterov a medzinárodné zastúpenie - 135 vedeckých pracovníkov z 15 krajín (SR, ČR, Poľsko, Maďarsko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Švédsko, Slovinsko, Rumunsko, Srbsko, Litva, Ukrajina, Thajsko a Mexiko) potvrdzujú, že jubilejné podujatie bolo skutočne na vysokej odbornej úrovni. Účastníkov privítala prorektorka SPU prof. RNDr. Zdenka Gálová, CSc., a dekan FBP prof. Ing. Ján Tomáš, CSc. Následne s príhovorom vystúpil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc. Tematické zameranie konferencie smerovalo do troch rokovacích sekcií: biotechnológie rastlinnej a živočíšnej produkcie, kvalita a hygiena surovín a potravín rastlinného pôvodu, kvalita a hygiena surovín a potravín živočíšneho pôvodu. V plenárnych prednáškach sa prezentovali odborníci zo Slovenska (Jozef Bíreš, Milan Kováč), Švédska (Volkmar Passoth, Swedish University of Agriculture Sciences, Uppsala), Francúzska (Philippe Pinton, INRA-Toxalim, Toulouse), Thajska (Nuttakan Nitayapat, Kasetsart University, Bangkok), Rumunska (Monica Dragomirescu, Banat´s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine „King Michael I of Romania“, Timisoara), Slovinska (Ivan Kreft, University of Ljubljana) a Španielska (Ángel A. Carbonell-Barrachina, Miquel Hernández University, Alicante). Príspevky sú publikované vo vedeckom časopise The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences a v knihe abstraktov a posterov.
Doc. Ing. Adriana Kolesárová, PhD., FBP
Účastníci konferencie v Starej Lesnej.
Foto: archív AK