e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Výstava lahodila oku

    E-mail Print

    54-02botanickaBotanická záhrada (BZ) SPU v spolupráci s Katedrou ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva a Katedrou zeleninárstva FZKI zorganizovali už tradičnú výstavu Farby a plody jesene.

    Expozícia, ktorú sprístupnili 25. septembra, obsahovala vzorky ovocia a zeleniny vypestované v priestoroch demonštračnej záhrady BZ, menej známych druhov ovocia, ale aj kvetov, ktoré boli súčasťou výstavy vo forme rôznych aranžmánov. Typickú jesennú atmosféru dotvorili dekorácie z gaštanov a exotickej zeleniny.

    Návštevníci mohli uvidieť okolo sto odrôd jabĺk, z nich podstatnú časť tvorili zimné odrody, viac ako 40 odrôd hrušiek i kolekciu stolových a muštových odrôd hrozna od Ing. Teplana, Ing. Korpáša, Ing. Pospíšilovej a spolupracujúcich odborníkov. Zastúpené boli slovenské odrody Gerlach, Mars, Jupiter, ale i ázijské - Jaj Izjum Belyj, Šachťor, Guzaľ kara a iné. "Tohtoročná úroda hrozna potešila pestovateľov. Na rozdiel od minulosti nie je ich cieľom najvyššia úroda a cukornatosť hrozna, skôr jeho obsah kyselín, prípadne ďalších látok," hovorí doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., vedúci Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI. Čo sa týka jabĺk, tento rok boli priaznivé poveternostné podmienky, ktoré neznížili úrody. "Iba tam, kde nebola zvládnutá ochrana, sa môže objaviť chrastavitosť a múčnatka.

    Celkovo je úroda vysoká, aj keď tento rok sú možno jabĺčka menej vyfarbené ako v predchádzajúcom - príčinou je teplý september. Výmery hrušiek sú menšie ako jabĺk, pestovatelia sa obávajú najmä chorôb a škodcov. Hoci ovocie, ktoré sa u nás dopestuje je naozaj kvalitné. V pestovaní hrušiek by sme mohli byť lepší, je to však otázka zvládnutia agrotechniky, skladovania a dopytu na trhu," konštatuje odborník.

    Výstava mala aj vzdelávací cieľ, preto časť expozície tvorili ukážky napadnutia plodov či listov ovocných drevín škodcami a chorobami. Tohtoročnou novinkou boli aj ukážky konzervovania ovocia a zeleniny. Zeleninové kreácie na výstave boli vytvorené z mrkvy, tekvíc, papriky, rajčiakov, hlúbovín, kapusty, kelu, kalerábov, karfiolu, brokolice a z cibule. Návštevníci si mohli prezrieť skleníky, vivárium, vzorkovnicu ovocia a zeleniny a zakúpiť rastlinné výpestky.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

     

    54-02tekvice

    54-02botanicka

    Návštevníkov zaujal široký sortiment úžitkovej i dekoratívnej zeleniny

    Foto: rch