Mladá nitrianska umelkyňa, Ing. Andrea Pribilincová, absolventka záhradnej a krajinnej architektúry FZKI SPU, odmalička rada kreslila a maľovala. To ovplyvnilo aj jej výber škôl, na ktorých mohla aspoň čiastočne využiť svoju záľubu. Dnes sa už štyri roky popri práci a dvoch deťoch venuje, ako svojmu hobby, tvorbe výnimočných diel z medovníkového cesta.
Za toto obdobie získala množstvo významných ocenení. Medzi najvýznamnejšie patrí zlatá medaila z Culinary World Cup, ktorú si priniesla z Luxemburgu len pred pár dňami, ako aj zlaté medaily spolu s titulom absolútny víťaz Danubius Gastro 2013 a 2014, strieborná medaila z kuchárskej olympiády IKA Erfurt 2012, prvé miesto v súťaži o najkrajší vianočný medovník v rokoch 2011 a 2012 a ďalšie.
Svoj sladký medovníkový príbeh začala písať na Vianoce 2010. Počas tohto obdobia, keď viac ako obvykle vnímame čaro domova a rodiny, chcela vyrobiť sladké prekvapenie pre svojich synov. „Práve som bola na materskej dovolenke s druhým synom. Z môjho prvého medovníkového cesta v živote som vytvorila rôzne rozprávkové postavičky, autíčka a vláčiky. Tento pokus bol úspešný a tak som medovníčky s vianočnými motívmi piekla opäť a opäť,“ spomína na svoje začiatky. Náhoda spravila svoje a jej ďalšie medovníčky putovali do Japonska v podobe daru pre členov Tokijského symfonického orchestra. Odvtedy sa sladké ozdoby stali súčasťou jej života a boli ideálnym darčekom pre blízkych na každú príležitosť. A keďže vždy rada kreslila a maľovala, postupne samotnú maľbu spojila so zdobením medovníkov. Tento raz však maľovala jedlými potravinárskymi farbami. „Mojou špecializáciou sa stali jedlé fotorealistické maľby - portréty a kópie historických malieb, chránené Úradom priemyselného vlastníctva. Okrem maľovaných medovníkov som sa vybrala aj cestou 3D medovníkov. Lákalo ma prekračovať hranice a obmedzenia medovníkového cesta. Tvorila som tak stále nové a nové tvary, vzory. Cez chalúpky, 3D vajíčka, kazety a koče som prešla aj na čoraz komplikovanejšie trojrozmerné dielka. Po roku tvorby som sa zúčastnila na vianočnej súťaži o najkrajší vianočný medovník s 3D mackom na saniach, ktorú som aj vyhrala,“ s úsmevom hovorí Andrea.
Úspech na súťažiach sa stal hnacím motorom, aby vo svojej tvorbe s nadšením pokračovala. Podarilo sa jej vyhrať aj ďalšiu vianočnú súťaž a o necelý rok sa už ako členka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov zúčastnila na svetovej kuchárskej olympiáde v nemeckom Erfurte (2012), kde so svojím dielkom medovníkovej sochy Márie Terézie na koni vybojovala striebornú medailu. Po tomto úspechu nasledovala zlatá medaila s titulom absolútny víťaz z národnej súťaže Danubius Gastro 2013 s medovníkovými knihami s jedlými replikami svetoznámych da Vinciho malieb a zlatá medaila tiež s titulom absolútny víťaz Danubius Gastro 2014 s medovníkovou sochou Pinocchia s vílou. Nepochybne najvyšším dosiahnutým ocenením je čerstvo získaná zlatá medaila zo svetového pohára Cullinary World Cup v Luxemburgu, kde v kategórii cukrárska artistika zabodovala dielom Secesia - pamiatka Alfonzovi Muchovi (na snímke). Ako hovorí samotný názov, je vytvorené v secesnom štýle a inšpirované svetoznámymi maľbami Alfonza Muchu z kolekcie Časti dňa.
Šťastná víťazka prezradila, že nad vytvorením súťažného diela pracovala 133 hodín, z toho 46 venovala historickým maľbám. Celé váži asi 9 kilogramov. „Medovníková tvorba je pre mňa hobby, je relaxom, únikom od každodenných starostí, bezodnou studnicou rozvoja fantázie, kreativity a ambícií,“ uzatvára šarmantná Andrea Pribilincová.
Renáta Chosraviová
A.Pribilincová má veľmi dobré spomienky na svoje študentské časy na SPU. Veď aj patrila medzi vynikajúcich študentov a za svoje študijné výsledky získala Cenu dekana FZKI. Pri príležitosti otvorenia nového akademického roka a inaugurácie rektora SPU prof. Petra Bielika v roku 2014 pripravila umelecké medovníkové prekvapenie v podobe auly SPU. Snímky : archív AP
Za dielo Secesia - pamiatka Alfonzovi Muchovi získala Andrea Pribilincová zlatú medailu v kategórii cukrárska artistika na Cullinary World Cup v Luxemburgu
Snímky: archív AP