e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 5-6/59 Terra Madre – Slow Food – Salon de Gusto 2014

    Terra Madre – Slow Food – Salon de Gusto 2014

    E-mail Print

    salon de gustoUvedené tri názvy majú spoločnú históriu a termín medzinárodnej prezentácie svojich aktivít a to každý párny rok spravidla 20. – 27. októbra v talianskom meste Turíne.

    Slow Food je nezisková organizácia, ktorá sa rozrastá takmer každý deň. Nie je to náhoda. Je to vytvorený protipól pre „fast food“. Hlavným cieľom tohto „medzinárodného hnutia“ je uchovanie udržateľného poľnohospodárstva s využívaním hlavne originálnych krajových a starých odrôd, tradičných agrosystémov, obnova tradičných poznatkov pre pestovanie, spracovanie a využívanie aj zabudnutých, menej známych a nedostatočne využívaných druhov a ich rastlinných častí, ktoré v mnohých prípadoch vynikajú jedinečnými vlastnosťami a znakmi. Tento trend má vysoký sociálny, ekonomický a ekologický význam najmä pre rodinných farmárov, malé a stredné poľnohospodárske a spracovateľské podniky, pre zabezpečovanie potravinovej bezpečnosti, uchovanie agrobiodiverzity, riešenie klimatických zmien, uchovanie opeľovačov a riešenie ďalších globálnych problémov, ktoré sa prejavujú špecificky v krajinách, regiónoch a mikroregiónoch. Význam tohto trendu si uvedomuje čoraz viac krajín a hlavne národné neziskové organizácie, ktoré sa postupne pripájajú. Terra Madre (Matka Zem) je medzinárodný fond a najväčšie svetové diskusné fórum s účasťou niekoľko tisíc odborníkov, ktorí sa každé dva roky schádzajú v Turíne riešiť vážne globálne problémy ako je potravinová bezpečnosť, bezpečnosť potravín, hlad a bieda, ochrana biodiverzity a udržateľné využívanie agrobiodiverzity, organoleptické hodnotenie tradičných potravín a ďalšie aktuálne témy. Mnohé fakulty prestížnych univerzít už v danom duchu pripravujú aj študijné programy.

    Salon del Gusto (Salón chutí) je najväčšia výstava tradičných výrobkov na medzinárodnej úrovni takmer zo všetkých krajín sveta. Je to prehliadka nielen potravinových výrobkov, ktoré nie sú bežné v supermarketoch, ale aj výrobkv z rastlinných častí druhov, využívaných často len etnickými skupinami v niektorých krajinách. Pritom sú to druhy, ktoré pre svoje jedinečné vlastnosti možno potenciálne využívať aj v iných krajinách sveta. Pozitívne možno hodnotiť skutočnosť, že na výstave sa už objavujú aj prvé stánky zo Slovenska. Tento rok bola táto trojica navzájom prepojených medzinárodných aktivít umocnená aj medzinárodným rokom rodinných fariem, ktorý vyhlásila OSN. Účastníci z SPU v Nitre okrem prehliadky stovky exponátov, nadviazali kontakty s vystavovateľmi, z ktorých mnohí prijali aj členstvo v pripravovanej medzinárodnej sieti AgroBioNet (projekt Rozvoj medzinárodnej spolupráce za účelom transferu a implementácie výsledkov výskumu a vývoja do vzdelávacích programov - TRIVE, na podporu projektu Vybudovanie výskumného centra „AgroBioTech“). Predmetná problematika je aj súčasťou pripravovaného programu výskumného centra AgroBioTech.

    IOBBB FAPZ 

     

    salon de gusto

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Na výstave Salon del Gusto nechýbali zaujímavé krajové a staré odrody kukurice a z nich vyrobené tradičné výrobky.

    Foto: archív JB