SPU v Nitre, Universita degli Studi del Molise v Taliansku a Univerzita technológie a prírodných vied v Bydgoszczi v Poľsku spolupracujú na realizácii medzinárodného doktorandského programu (MDP) Welfare, biotechnológie a kvalita živočíšnej produkcie. V rámci neho sa od 16. do 28. júna na univerzite v Taliansku konal tretí workshop Biotechnológie a biodiverzita živočíchov, ktorého hlavným koordinátorom bol prof. Ing. Peter Chrenek, DrSc.
Študentov MDP z participujúcich univerzít privítal rektor univerzity v Campobasso prof. Gianmaria Palmieri, vedúci Katedry poľnohospodárskych, environmentálnych vied a potravinárstva prof. Emanuele Marconi a hlavný koordinátor programu prof. Giuseppe Maiorano. Hlavnou témou prvého týždňa workshopu bola biodiverzita živočíchov, molekulárno-genetické metódy v biodiverzite živočíchov, synchronizácia ruje a embryotransfer. Študenti absolvovali prednášky a praktické cvičenia týkajúce sa izolácie DNA, PCR analýz, kryokonzervácie spermií, hodnotenia kvality spermií, motility spermií, parametrov membránovej a DNA integrity. Prednášky viedol okrem talianskych pedagógov aj prof. Peter Chrenek a doc. Marcela Capcarová z FBP SPU. V rámci tejto sekcie prebehli návštevy lokálnych fariem, kde bola prezentovaná metóda synchronizácie ruje u oviec využitím polyuretánovej špongie s prídavkom progesterónu. Študenti sa zoznámili s typickým talianskym národným plemenom hovädzieho dobytka Marchigiana a Podolica. Ako nás informovala doc. M. Capcarová, druhá časť podujatia bola zameraná na problematiku biotechnológie v živočíšnych potravinových zdrojoch. Prednášky súviseli s výživou a kŕmením, produkciou mlieka, mäsa, mikrobiologickými analýzami živočíšnych produktov a legislatívnymi aspektmi kvality živočíšnych produktov v EÚ a vo svete. Prednášky za FAPZ SPU viedol doc. Branislav Gálik. Následne sa konali praktické cvičenia, kde boli demonštrované metódy hodnotenia kvality živočíšnych produktov. Študenti absolvovali aj exkurzie na živočíšne farmy s produkciou syrov (Mozarella) a mäsových produktov (Prosciutto crudo). Pred realizáciou samotného workshopu vyšla na SPU učebnica v anglickom jazyku Biotechnology and Animal Food Quality: Part IV. Biotechnology in Animal Biodiversity and Food Resources. Na jej príprave sa podieľali vedeckovýskumní pracovníci CVŽV, pedagógovia SPU a oboch partnerských inštitúcií.
rch