e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 19-20/58 O čučoriedkach alebo malom fialovom zázraku s Lenkou Staroňovou

    O čučoriedkach alebo malom fialovom zázraku s Lenkou Staroňovou

    E-mail Print

    lenka staronovaViete, čo má spoločné známy slovenský humorista Július Satinský a Ing. Lenka Staroňová, PhD., z Katedry výrobnej techniky Technickej fakulty SPU v Nitre? Čučoriedky. Július Satinský, ktorého ľudia milovali pre jeho nenútený humor, nazýval čučoriedkami všetky mladé dievčatá a ženy. Lenka Staroňová skúmala elektrické a senzorické vlastnosti tohto vynikajúceho ovocného druhu.

    A práve o tom sme sa s ňou rozprávali.

    Lenka, prečo práve čučoriedky?

    Pretože patria medzi drobné bobuľové ovocie, ktoré sa vyznačuje vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a polyfenolových zlúčenín. Vďaka svojmu zloženiu majú priaznivé účinky na zdravie, napr. pomáhajú pri kardiovaskulárnych a metabolických ochoreniach, znižujú krvný tlak, pôsobia protizápalovo a preventívne pri vzniku rakoviny. Skúmajú sa aj ich účinky na liečenie obezity a spomaľovanie procesu starnutia na bunkovej úrovni. Môj prvý vedecký kontakt s čučoriedkami bol počas inžinierskeho štúdia. V rámci diplomovej práce pod vedením doc. V. Horčina sme zisťovali obľúbenosť jednotlivých odrôd čučoriedok u konzumentov. Čučoriedky si ma získali, a tak túžba o nich vedieť viac silnela. V rámci môjho doktorandského štúdia na Katedre fyziky TF sme sa pod vedením doc. Z. Hlaváčovej zaoberali meraním fyzikálnych vlastností čučoriedok a skúmaním vzájomných súvislostí fyzikálnych a senzorických vlastností ako ukazovateľov kvality.

    Konzumenta – laika zaujímajú najmä senzorické vlastnosti čučoriedok. Prečo je užitočné zisťovať ich fyzikálne vlastnosti?

    Senzorické vlastnosti vníma konzument prostredníctvom zmyslových orgánov, teda zrakom, hmatom, čuchom, ale najmä chuťou. Práve tieto vlastnosti ovplyvňujú jeho rozhodnutie, ktorý produkt uprednostní. Senzorická analýza môže byť – v závislosti od použitej metódy – viac alebo menej presná, ale vždy ide o hodnotenie vlastností produktu výhradne ľudskými zmyslami. Mnohé ukazovatele kvality v prípade potravín sú buď fyzikálnymi veličinami (napr. hustota), niektoré sú merateľné fyzikálnymi metódami (určovanie farby využitím optických metód, napr. kolorometrie a iné súvisia (korelujú) s nejakou fyzikálnou vlastnosťou. Práve takéto korelácie sme hľadali v prípade čučoriedok.

    Aké konkrétne fyzikálne vlastnosti ste merali? Potvrdili sa nejaké korelácie?

    Merali sme elektrické vlastnosti. Tie sa vo veľkej miere využívajú napr. pri nedeštruktívnom zisťovaní zrelosti plodov, zisťovaní obsahu cukrov v ovocných plodoch, kvality mlieka, kontrole prítomnosti hmyzu v skladovaných zrnách a pod. Našou úlohou bolo určovanie kapacity, impedancie, odporu, permitivity a stratového činiteľa v závislosti od teploty, frekvencie, od odrody, vlhkosti, zrelosti a od jednotlivých rokov zberu. Merali sme vzorky 15-tich odrôd, ktoré nám poskytol Výskumný ústav trávnych porastov a horského poľnohospodárstva v Krivej na Orave. Výsledkom výskumu bolo zistenie vzájomných korelácií medzi skúmanými vlastnosťami jednotlivých odrôd čučoriedok druhu Vaccinium corymbosum L. a spomínaných elektrických vlastností. Napríklad, zistili sme koreláciu medzi stupňom zrelosti a elektrickými vlastnosťami čučoriedok, ako aj korelácie medzi senzorickým hodnotením a prístrojovým hodnotením fyzikálnymi metódami, napr. v prípade textúrnych vlastností (tvrdosť šupky, šťavnatosť bobúľ) alebo farby bobúľ. Tieto výsledky umožňujú uplatniť nové pomerne rýchle a nedeštruktívne metódy hodnotenia kvality čučoriedok.

    Boli ste aj v zahraničí na študijnom pobyte, ktorý súvisel s výskumom čučoriedok...

    Počas doktorandského štúdia som bola na 4-mesačnom pobyte v Belgicku na Univerzite v Gente, kde sa uskutočnili merania textúrnych vlastností a merania farby pomocou kolorimetra. Na 6-mesačnom pobyte v Kanade na Nova Scotia Agricultural College (dnes súčasť Dalhousie University) som sa s tímom odborníkov z Katedry fyziky zaoberala mechanizovaným zberom čučoriedok na báze presného poľnohospodárstva.

    V úvode sme spomenuli obľúbeného Jula Satinského, ktorý venoval čučoriedkam dve knihy (Čučoriedkáreň a Čučoriedkáreň 2). Čo ste vy napísali alebo napíšete o čučoriedkach? :-)

    V spoluautorstve som napísala vedecké články aj kapitoly v monografii, niektoré už vyšli, ďalšie čoskoro vyjdú. Žiaľ, vedecké publikácie sa nepíšu ani nečítajú tak ľahko ako beletria. Takže so Satinským si netrúfam súťažiť.

    Doc. RNDr. Vlasta Vozárová, PhD.,
    doc. RNDr. Zuzana Hlaváčová, CSc., TF 

     

    cucoriedky1

    cucoriedky2

    Pestovanie čučoriedok v Krivej na Orave

    lenka staronova

    Ing. Lenka Staroňová, PhD., z Katedry výrobnej techniky TF