e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 19-20/58 Excelentné potravinárske vedy a technológie pre udržateľnú bioekonomiku

    Excelentné potravinárske vedy a technológie pre udržateľnú bioekonomiku

    E-mail Print

    Pod týmto názvom sa konala 20. – 23. mája v Aténach 3. konferencia, ktorú pripravila medzinárodná asociácia ISEKI Food v spolupráci s Národnou univerzitou v Aténach. SPU v Nitre ako členskú organizáciu v asociácii už viac ako 10 rokov zastupujú pracovníci Inštitútu ochrany biodiverzity a biologickej bezpečnosti (IOBBB) FAPZ.

    Na konferencii sa zúčastnili na stretnutiach súvisiacich s ukončením riešenia medzinárodného projektu Inovácia potravinového reťazca prostredníctvom inovácií výučby potravinárskych vied. Na rokovaniach prezentovali realizované aktivity súvisiace s riešením projektu v rámci diseminačných aktivít v pôsobnosti SPU a na medzinárodnej úrovni (organizovanie konferencií s pracoviskami Ukrajiny a Srbska, realizácia mobilít doktorandov a výskumných pracovníkov (VP), vydávanie spoločných vedeckých publikácií a pod.). Účastníci asociácie pozitívne hodnotili prístup SPU v zriadení siete inštitúcií a VP pre realizáciu medzinárodného výskumného, vzdelávacieho a rozvojového programu Agrobiodiverzita pre zlepšenie výživy, zdravia a kvality života v rámci projektu TRIVE (Rozvoj medzinárodnej spolupráce za účelom transferu a implementácie výsledkov výskumu a vývoja do vzdelávacích programov, ITMS 26110230085). Uvedená problematika v plnom rozsahu podporuje napĺňanie programu Horizont 2020 v oblasti bioekonomiky. Účastníci z SPU na konferencii prezentovali výsledky z riešenia viacerých projektov vo forme prípadových štúdií, ale najmä z problematiky využitia menej známych a zabudnutých druhov rastlín v sociálno-ekonomickom rozvoji malých a stredných poľnohospodárskych a spracovateľských podnikov a rodinných fariem, ktorá prispieva k umocneniu významu uchovania a využitia domácich prírodných zdrojov a agrobiodiverzity, podpore potravinovej bezpečnosti a rozvoja regionálnej ekonomiky, zlepšovania životného prostredia, t.j. k rozvoju bioekonomiky. Zároveň je prioritou výskumného kolektívu aj v rámci realizovaného projektu Vybudovanie výskumného centra „AgroBioTech“, ITMS 26220220 180.

    IOBBB, rch 

     

    LOGO asfeuLOGO eulogo opvav farebnelogo TRIVEEU strukturalneLOGO opvvMSVVaSLOGO ABT