Piati zástupcovia Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU - doc. Ing. Helena Frančáková, CSc., Ing. Alica Bobková, PhD., prof. MVDr. Peter Massányi, DrSc., doc. Ing. Norbert Lukáč, PhD., a autorka článku, sa v marci v rámci vzdelávacieho projektu Rozvoj medzinárodnej spolupráce za účelom transferu a implementácie výsledkov výskumu a vývoja do vzdelávacích programov (TRIVE) a realizácie výskumného projektu AgroBioTech zúčastnili na desaťdňovej návšteve na Fakulte poľnohospodársko-spracovateľského priemyslu Kasetsart univerzity v Thajsku.
Kasetsart univerzita (KU) sa v pedagogickej a výchovno-vzdelávacej činnosti riadi podobnými cieľmi ako FBP. Založená bola v roku 1943 a patrí k najväčším štátnym univerzitám v Thajsku. Jej názov v preklade znamená „vedomosti o pôde“, čo vystihuje podstatu jej zamerania, orientáciu na rôzne oblasti poľnohospodárstva a príbuzných oblastí. Navštevuje ju 35- tisíc študentov a tvorí ju 14 fakúlt. KU je medzinárodne uznávaná pre svoju akademickú excelentnosť a výsledky svetového štandardu. Predstavuje zdroje, ktoré spoločnosti pomáhajú dosiahnuť trvalo udržateľný rozvoj.
Z výskumu na fakulte
Fakulta poľnohospodársko-spracovateľského priemyslu KU, na ktorej nás privítal dekan Tanaboon Sajjaanantakul a zástupcovia jednotlivých pracovísk, bola založená v novembri 1980. V súčasnosti má päť katedier - biotechnológie, potravinárskej vedy a technológie, baliacej techniky, vývoja produktov, textilných vied a dve divízie - manažmentu a poľnohospodársko- -spracovateľskej technológie a technológie fyzikálno- chemického spracovania. Z bakalárskych študijných programov (ŠP) ponúka biotechnológie, potravinárske technológie, technológiu a materiály balenia a textilné vedy. Rovnaké ŠP ponúka na magisterskom stupni štúdia, plus poľnohospodársko-spracovateľské technológie. Z doktorandských ŠP sú to: biotechnológie, potravinárske technológie, technológia a materiály balenia. Výskum na fakulte je rozdelený do špeciálnych výskumných jednotiek. Prvou je jednotka poľnohospodársko-spracovateľského manažmentu, zaoberajúca sa odbornými znalosťami v oblasti riešenia problémov poľnohospodársko- potravinového reťazca, ako sú rýchlo sa kaziace potraviny, ich výroba a kvalita, marketing, distribúcia tovarov a služieb, doprava a informačné systémy. Druhá jednotka sa zaoberá výrobou alkoholických nápojov. Ďalšia sa venuje štúdiu chémie, funkčných vlastností a zdravotných prínosov zložiek tradične používaných v Thajsku a juhovýchodnej Ázii na identifikáciu, čistenie a úpravu prírodných látok, ako sú polysacharidy, bielkoviny, flavonoidy, alkaloidy, fenoly a terpény. Súčasné výskumné štúdie sa zaoberajú charakterizáciou, úpravou, využitím a stabilitou testovania polysacharidov, antimikrobiálnymi látkami, antioxidantami a zdraviu prospešnými bioaktívnymi látkami z bylín, korenia, tropického ovocia a zeleniny a vedľajšími produktmi z potravinárskeho priemyslu. Fakulta sa podieľa aj na výskume štruktúrno-funkčných vzťahov poľnohospodárstva založených na báze bopolymérov, interakciou medzi chitosanom a povrchovo aktívnymi látkami, na procese výroby potravinárskych proteínov a peptidov, oddeľovania fáz vo vode, ako sú napríklad nanočastice a nanovlákna. Jej ďalšími výskumnými oblasťami sú potravinárske príchute a potravinová bezpečnosť, zachovanie čerstvých potravinárskych výrobkov, balenie potravín a poľnohospodárskych výrobkov, senzorické hodnotenia, výskum probiotík a prebiotík, inovatívnych produktov v potravinárstve a pod. Osobitne nás zaujala fakultná predajňa vlastných výrobkov, ktoré aj samostatne balia a predávajú zamestnancom i návštevníkom univerzity. Za nezabudnuteľný zážitok na Kasetsart univerzite chceme poďakovať asistentke prezidentky pre akademické záležitosti Nuttakan Nitayapatovej, ktorá nás počas celého obdobia sprevádzala a zabezpečovala návštevu jednotlivých pracovísk, fakúlt a knižnice. Veľmi radi by sme opätovali srdečnosť a pohostinnosť našich thajských priateľov, počas ich návštevy FBP v máji tohto roku.
Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., FBP