V rámci medzinárodnej spolupráce a realizácie výskumných cieľov Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU prostredníctvom projektu Tempus: Modernizácia vysokoškolského vzdelávania v oblasti bezpečnosti a kvality potravín v Tadžikistane, navštívili 17. - 19. februára Tadžickú poľnohospodársku univerzitu (TPU) v Dušanbe zástupcovia FBP - prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., koordinátorka projektu, Ing. Lukáš Hleba, PhD., a Ing. Anton Kováčik, PhD.
Hlavným cieľom bola účasť na stretnutí s partnermi z EÚ (Lotyšsko, Litva) na TPU, kde boli prezentované východiská a budúce perspektívy vedy, vzdelávania a výskumu v oblasti bezpečnosti, kontroly a kvality potravín v existujúcich i perspektívnych študijných programoch (ŠP) na tunajšej univerzite.
Účastníkov privítal rektor TPU Salimov A. Fayzulloevič, ako aj prorektor Poľnohospodárskej univerzity (PU) v Lotyšsku Arnis Mugurevičs. Prezentáciu oficiálnej časti projektu Tempus viedla manažérka a koordinátorka Irina Kulitane z PU v Lotyšsku. Prioritou podujatia boli diskusie o vytvorení magisterského ŠP zameraného na bezpečnosť, kvalitu a štúdium potravín na TPU v Dušanbe.
Počas ďalších dní prebiehali pracovné stretnutia a stanovenie systematizácie realizačných krokov orientovaných na pripravované aktivity, napr. časový plán pre prvý rok riešenia projektu Tempus a rozvrhnutie časových plánov pre aktualizácie a usmernenia definícii časovej osi pre jednotlivé úlohy a zodpovednosti za ne, obhliadka a zhodnotenie možnosti využitia potenciálu laboratórií Tadžickej technologickej univerzity a Tadžickej lekárskej univerzity Avicennu v Dušanbe pre rozvoj a inováciu akreditovaného magisterského ŠP na TPU v Dušanbe zameraného na bezpečnosť a kvalitu potravín. Rokovalo sa aj o určení vzdelávacej a vedeckovýskumnej náplne uvedeného ŠP, prepojení programu na prax v kontexte perspektív vývoja v oblasti potravín, kvality a bezpečnosti svetového potravinového priemyslu, ďalej o nasmerovaní a modifikácii ŠP pre prípravu odborníkov, výrobnú prax, pre domáce prostredie a požiadavky svetových trhov. Rozhovory boli zamerané tiež na docielenie a stabilizáciu získavania vedomostí v rámci ŠP z oblasti problematiky vyšetrovania štruktúry mechanických vlastností potravín, všeobecnej kvality potravín, funkčných vlastností potravín, špecifických znalostí o GMO potravinách, využívaní prírodných látok v potravinách, stanovovaní metodík, analýz pre vyšetrovanie parametrov kvality potravín, systému kontroly kvality potravín a pod. V neposlednom rade rezonovala otázka flexibility získavania zručností, znalosti legislatívnych predpisov a požiadaviek v neustále sa meniacich systematických opatreniach v oblasti balenia potravín, vývojových teoretických a praktických parametrov kvality potravín, využívania a tvorby metód pre používanie experimentálnych výsledkov v sekcii potravinárstva, praktickej aplikovateľnosti získaných experimentálnych výsledkov a vedeckých systémov, ako aj požiadavka uvedené aspekty interpretovať pre tvorbu diplomových prác a vedeckovýskumných materiálov.
Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., FBP
Tadžikistan leží v strednej Ázii, hlavné mesto je Dušanbe. Väčšinu územia tvoria vysoké pohoria. Na juhu ho ohraničujú horstvá Pamíru, na severe Zeravšanské vrchy. Medzi horské pásma pokryté ľadovcom sú včlenené plošiny a panvy. Krajina je bohatá na nerastné suroviny (hnedé uhlie, urán, rudy farebných kovov, zlato, ortuť, kamenná soľ), zatiaľ však nie sú dostatočne využívané. Významný je chov hovädzieho dobytka, oviec a ošípaných. Na zavlažovaných nížinách sa pestuje pšenica, zelenina, ovocie a bavlník. Priemysel sa zameriava na spracovanie bavlny, hodvábu, výrobu textilu, chemikálií a najmä potravín.