Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP usporiadala v dňoch 27. - 28. marca jedenástu medzinárodnú vedeckú konferenciu, na ktorej boli prezentované najnovšie trendy v oblasti kontroly a bezpečnosti potravín, potravinárskej analýzy, autentifikácie a vysledovateľnosti potravín, alergénov a kontaminantov.
Zúčastnilo sa na nej 178 účastníkov, z toho 45 z Českej republiky, Poľska, Nemecka, Maďarska a Ruska.Na podujatí odznelo 28 referátov, formou posterov bolo prezentovaných 58 prác. Konferenciu podporil a aktívne na nej vystúpil prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a doc. MVDr. Milan Malena, PhD., riaditeľ Štátnej veterinárnej správy ČR. Pozitívom podujatia bola účasť takmer šesťdesiatich zástupcov potravinárskych firiem a laboratórií, pre ktorých boli určené predovšetkým témy zamerané na kontrolu potravín v laboratórnych podmienkach a prístrojová technika. Ďalším prínosom je pravidelná účasť firiem s laboratórnou technikou, tento raz piatich, z nich tri mali aj prezentácie a prednášky. Najzaujímavejšou bola prednáška o rýchlych screeningových metódach sledovania potravín a nápojov na obsah stopových prvkov s využitím metódy TXRF. Prístrojová technika ako NIR analyzátor, zariadenie pre testovanie obalov, analyzátor obsahových zložiek v mlieku, univerzálny viacúčelový analyzátor potravín a ďalšie prístroje boli umiestnené v samostatnej miestnosti, kde si záujemcovia mohli zmerať vlastné vzorky a bližšie sa s nimi oboznámiť. Z konferencie bol vydaný zborník plných textov a vybrané vedecké príspevky boli uverejnené v časopise Potravinárstvo, vydávanom v elektronickej verzii (www.potravinarstvo.com) a zaradenom do databázy SCOPUS. Konferencia slúži na udržiavanie a rozširovanie vzťahov medzi potravinármi z oblasti školstva, priemyslu, laboratórnej praxe a všetkých, ktorí majú záujem potravinársky priemysel stabilizovať a rozvíjať. Záver prvého pracovného dňa spestril spoločenský večer s podporou firiem a s prezentáciou kvalitných a tradičných slovenských výrobkov.
Okrem konferencie sa uskutočnila aj diskusia zameraná na interpretáciu požiadaviek Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. Zúčastnilo sa na nej 46 účastníkov z potravinárskej praxe. Ing. Ján Štulc zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR im podrobne vysvetlil požiadavky nariadenia, ktoré vstúpi do platnosti 13. 12. 2014 a prinesie novinky v označovaní potravín. Tie majú prispieť k zlepšeniu informovanosti spotrebiteľov.