e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 15-16/58 O medovnikárskom remesle alebo novodobej tvorbe v duchu ľudových tradícií s Danou Čertekovou

    O medovnikárskom remesle alebo novodobej tvorbe v duchu ľudových tradícií s Danou Čertekovou

    E-mail Print

    medovniky2Nielen vianočné, ale aj veľkonočné sviatky si mnohí z nás nedokážu predstaviť bez krásne ozdobených medovníčkov. Vie o tom svoje aj medovnikárka Ing. DANA ČERTEKOVÁ, absolventka ekonómie SPU v Nitre.

    Umelecké diela z niekoľkých „obyčajných“ ingrediencií ako múka, vajcia, cukor či med vyrába už dlhé roky vo svojej dielni pri dome v Nitrianskych Sučanoch, pritom prezentuje šikovnosť svojich rúk s vycibreným cukrárskym citom.

    Ako ste sa dostali k výrobe medovníčkov?

    Kedy ste podľahli ich kúzlu? Pochádzam z rodiny, kde sa toto sladké a voňavé remeslo odovzdávalo z generácie na generáciu. Moja mamka, Margita Nemčeková, dnes 70-ročná, sa mu venovala dlhé roky a aj v súčasnosti mi pomáha. Od nej sme sa spolu so sestrou Ľubkou naučili zdobiť medovníčky. Po ukončení štúdia na SPU som ako mladá inžinierka nastúpila do učtárne na družstve, kde sme pracovali spolu s manželom Ľubomírom, mimochodom tiež absolventom SPU. Odpracoval na družstve šestnásť rokov, ja iba dva, kvôli trom materským dovolenkám, ktoré som absolvovala v dvojročných intervaloch. A tak som sa miesto chodenia do práce musela starať o Michala, Vierku a Peťka. Popri tom som spolu s mamkou piekla. Ani mi nenapadlo, že už sa nevrátim do pôvodného zamestnania. Prácu s číslami som vymenila za živnosť na pečenie, zdobenie a predaj medovníkov, ktorú som si založila pred pár rokmi a to isté urobila aj moja sestra, vydatá v Diviakoch nad Nitricou.

    Takže na výrobu medovníčkov nie ste sama. Pomáha vám ešte niekto okrem mamičky?

    S pečením a zdobením dcéra Vierka, 23-ročná vysokoškoláčka, ale predovšetkým mi pomáha môj milovaný manžel. Okrem pečenia a zdobenia medovníkov robí všetko - od zásobovača, baliča, vodiča, predavača. Bez neho by som sa tejto činnosti nemohla venovať.

    Aké medovníčky pečiete?

    Najmä zdobené jemnou kornútkovou technikou, rôznych tvarov (srdiečka, zvieratká, podkovičky), na rôzne príležitosti a životné jubileá. Občas vyrábam aj 3D medovníčky, naposledy to bola otváracia škatuľka s medailou.

    Máte nejakú srdcovku?

    Najradšej a najčastejšie robím klasické srdiečka, pretože sú vyjadrením lásky. Rada zdobím aj zvieratká, lebo to ide rýchlo a majú ich radi deti :-).

    Odkiaľ čerpáte námety a inšpiráciu?

    Najmä od svojej mamky, ale sem-tam vymyslím aj nejaké nové vzory na oživenie sortimentu. Pokiaľ ide o nové produkty, inovátorkou je moja šikovná dcéra. To by ste videli, keď popustí uzdu svojej fantázii! Pomáha mi hlavne s logami firiem, zdobením tort a vie vyzdobiť takmer všetky vzory našich medovníkov.

    Novinky vám však určite dajú zabrať...

    Keď mám pravdu povedať, tak ich nemám rada. Pravidlom však je: „Náš zákazník, náš pán.“ Takže každému sa snažíme vyhovieť. S novinkami sa síce potrápim, ale zase o to viac sa teším z výsledku, radosti a spokojnosti zákazníkov. A najviac ma poteší, keď mi spätne zavolajú alebo napíšu, aký mali medovníčky úspech a ako veľmi im chutili.

    Výroba medových dobrôt si zrejme vyžaduje aj svoju daň. A možno každý majster má raz pocit, že už má toho dosť. Stalo sa to aj vám?

    Výroba medovníkov je dosť náročná na trpezlivosť a čas, ale stále ma baví a robím ju rada. Samozrejme, ako každý človek, aj ja mám niekedy slabé chvíľky a aj myšlienky zavesiť remeslo na klinec. Neviem si však predstaviť, čo iné by som robila. A napokon, keď vidím výsledok, všetka tá námaha stojí za to.

    Nebudem sa vás pýtať na recept, aj keby sme sa ho od vás dozvedeli, medovníčky by neboli také, ako ich dokážete pripraviť vy. Zaujíma ma však, čo pokladáte za najdôležitejšie v príprave kvalitných medovníčkov?

    Na to, aby bol medovník chutný a kvalitný musíte použiť kvalitné suroviny, predovšetkým kvalitný slovenský med, kúpený priamo od včelára.

    Okrem prípravy oku i jazyku lahodiacich medovníkov máte aj iné záľuby?

    Keďže voľného času nemám nazvyš, rada ho venujem svojej rodine, čítaniu kníh, vareniu, pečeniu a odpočinku.

    Predo dvermi sú veľkonočné sviatky. Platí aj vo vašej rodine staré známe pravidlo, že obuvníkove deti chodia bosé?

    (Úsmev.) Platí. Na sviatky máme zvyčajne veľa zákaziek a medovníčky vybavujeme aj na dobierku. Takže pre rodinu ledva stíham niečo napiecť. Ale snažím sa.

    Renáta Chosraviová 

     

    certekova

    Čarovné medovníčky Ing. Dany Čertekovej.

    medovniky

    Medovníky Danky a Ľubomíra Čertekovcov zaujali aj návštevníkov osláv 60. výročia našej alma mater.

    medovniky3

    S pečením a zdobením pomáha dcéra Vierka.

    medovniky4

    Margita Nemčeková, dnes 70-ročná, sa venovala sladkému a voňavému remeslu dlhé roky a aj v súčasnosti pomáha dcére.