e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 11/52 Jakonové hľuzy sú chutné a zdravé

    Jakonové hľuzy sú chutné a zdravé

    E-mail Print

    jakon11Posledné roky sa dostáva do povedomia pestovanie a využívanie inulínových plodín. Inulín je dôležitý v prevencii a podpornej liečbe cukrovky - diabetes mellitus a ďalších civilizačných ochorení.

    Pestovaním a skúmaním inulínových plodín, medzi nimi topinamburov a jakona, sa zaoberá ING. FRANTIŠEK HORVÁT z Katedry rastlinnej výroby.

    "Jakon je hľuznatá okopanina, krmovina, lahôdková zelenina a liečivá rastlina. Vytvára dvojaké hľuzy - koreňové a stonkové. Koreňové vznikajú zhrubnutím niektorých koreňov, sú zásobnou časťou rastliny a využívajú sa na konzum. Nie je možné nimi množiť rastliny. Stonkové hľuzy sa vytvárajú na stonke tesne pod povrchom pôdy. Nie sú vhodné na konzum, ale sú využiteľné pri množení," opisuje plodinu Ing. Horvát. Jakon pochádza z Južnej Ameriky a pestuje sa najmä na východných svahoch Ánd do nadmorskej výšky 3300 m ako viacročná rastlina. V našich pestovateľských podmienkach, z dôvodu nízkych teplôt, je to len jednoročná rastlina. Najlepšie sa jej darí v kukuričnej výrobnej oblasti. "Zatiaľ sa pestuje len na malých plochách v záhradkách. V kvetináčoch sa predpestujú balíčkované sadby z množiteľských hľúz. Rastliny sa presádzajú po 15. máji v spone 0,7 x 0,7 m. Pravidelne sa okopávajú a zavlažujú. Koreňové hľuzy sú citlivé na nízke teploty, sú dosť krehké a ľahko sa mechanicky poškodzujú. Preto sa opatrne zberajú pred príchodom mrazov. Poškodené časti hľúz sa zasypávajú drevným popolom a uskladňujú v debničkách alebo vreckách, v chladných nemrazivých podmienkach. Hľuzy sa môžu využívať v surovom stave samostatne, alebo v zeleninových šalátoch, pri kuchynských úpravách, zavárané v zmesi s niektorými ovocnými druhmi. Zo šťavy možno vyrábať jakonový sirup na sladenie jedál," hovorí F. Horvát o využití plodiny. Jakonové hľuzy sú zdrojom antioxidantov, draslíka, vápnika, horčíka a mnohých ďalších, pre ľudské zdravie dôležitých stopových prvkov. Rastlina by si preto zaslúžila väčšiu pozornosť pestovateľskej i spotrebiteľskej verejnosti ako doplnok zdravej výživy.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

     

    jakon11

    Jakonová koreňová konzumná hľuza