Cieľom autorov vedeckej monografie – prof.h.c. doc. Ing. Ľubomíra Gurčíka, CSc., doc. Ing. Izabely Adamičkovej, PhD., Ing. Viktora Porhajaša, CSc., doc. Ing. Natálie Turčekovej, PhD., je poukázať na manažérsko- -ekonomické problémy súčasného slovenského ovocinárstva.
Zároveň poskytujú prehľad o súčasnom stave ovocinárstva s akcentom na jabloňové sady. Podľa názoru odborníkov, pre žiaduci budúci vývoj slovenského ovocinárstva treba zabezpečiť technologický rozvoj, rozvoj konkurencieschopnej a účelovo intenzívnej, ale tiež environmentálne prijateľnej výroby.
Publikácia je rozdelená na niekoľko častí. V prvej a druhej autori poukazujú na súčasný stav ovocinárskej výroby v SR, charakterizujú používané technológie doma i v zahraničí, uvádzajú aj ďalšie faktory intenzifikácie ovocinárskej výroby, ako je výskyt škodcov, chorôb, burín, výživa drevín a i. V tretej časti poukazujú na vybrané teoretické témy súvisiace s investovaním do ovocných sadov. Pozornosť venujú termínom investícia, investičný projekt, časová hodnota peňazí, inflácia, výnos nerealizovanej alternatívnej investičnej aktivity, náklady, výnosy, príjmy atď. V štvrtej časti jednotlivé metódy hodnotenia investičných projektov aplikujú na konkrétnych príkladoch.
Súčasťou diela je prezentácia vypracovaných „deterministických modelov“ investičných projektov výsadby jabloňových sadov pre jednotlivé technologické systémy. Hlavnú úlohu ovocinárstva autori vidia nielen v zabezpečení dostatku kvalitného ovocia z vlastnej produkcie, pre ktorú sú na Slovensku vhodné pôdno-klimatické podmienky, ale dôležité je, aby slovenské ovocinárstvo svojimi cenami a kvalitou produkcie bolo schopné konkurovať zahraničným výrobcom a distribútorom. Ako uvádzajú, základnou požiadavkou konkurencieschopnosti pestovateľov v rámci SR a EÚ by malo byť znižovanie priemerných nákladov na jednotku produkcie ovocia. Z toho vyplýva nutnosť podnikov budovať nové sady, ktoré dokážu vyprodukovať vyššiu úrodu z jednotky plochy. Monografia je vhodne doplnená grafmi a tabuľkami. Vyšla vo Vydavateľstve SPU.
rch