e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 19-20/57 O realizácii projektu Vybudovanie výskumného centra AgroBio Tech

    O realizácii projektu Vybudovanie výskumného centra AgroBio Tech

    E-mail Print

    19-20agrobioSlovenská poľnohospodárska univerzita v partnerstve s Univerzitou Konštantína Filozofa a Ústavom genetiky a biotechnológií rastlín SAV v Nitre vybuduje do dvoch rokov komplexné inovačné a výskumné centrum zamerané na oblasť agrobiológie, agroekológie, biotechnológií, bioenergetiky a bioekonomiky.

    Projekt bol predložený v rámci operačného programu Výskum a vývoj, prioritná os 2 Podpora výskumu a vývoja, opatrenie 2.2 Prenos poznatkov a technológií získaných výskumom a vývojom do praxe, celková schválená výška NFP je 24 993 512,29 eur, pričom celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 26 308 960,30 eur. Jeho realizácia začala v apríli 2013 a potrvá do júna 2015.

    Pán rektor, z čoho ste vychádzali pri tvorbe projektu a aký je jeho cieľ?
    Úplne na začiatku bola myšlienka, že prostredie, v ktorom žijeme, neustále podlieha zmenám. Čoraz aktuálnejšie sú zmeny klímy, ich vplyv na poľnohospodárstvo, bezpečnosť potravín, zachovanie biodiverzity či produkcia ekologicky čistého paliva. V posledných rokoch sa na Slovensku prejavuje čoraz viac nedostatok potravín z vlastnej produkcie. Je výzvou pre vedeckovýskumnú základňu ukazovať cestu a realizovať špičkový
    aplikovaný výskum a transfer poznatkov do praxe. SPU je svojím zameraním jedinou univerzitou, ktorá komplexne rieši rôznorodé otázky poľnohospodárstva, potravinárstva, regionálneho rozvoja, ekológie, životného
    prostredia, techniky a ekonomiky. Aby inštitúcia s takýmto výsadným postavením, aké má SPU v poľnohospodárskom sektore , mohla rozvíjať nové aktivity, potrebuje systémové riešenie a nachádzanie nových foriem spolupráce s podnikateľskou sférou. Vybudovanie výskumného a inovačného centra môže byť kľúčom pre vstup do novej dimenzie integrovaného a medziinštitucionálne riešeného aplikovaného výskumu, môže zvýšiť
    atraktivitu slovenského poľnohospodárskeho výskumu.
    Z čo bude AgroBio Tech pozostávať?
    Budú ho tvoriť tri samostatné centrá - dve na pôde univerzít, jedno na pôde Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín SAV - a 31 laboratórií. Zamestná 34 špičkových vedco  z celého sveta, medzi nimi z krajín V4, Číny či
    Ruska.
    Koľko miest pripadne na každú inštitúciu?
    SPU vytvorí päť nových miest plus deväť pre zahraničných expertov, UKF prijme päť nových pracovníkov z radov absolventov a piatich externých expertov, z nich jeden bude zo zahraničia a v rámci Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín bude pre AgroBio Tech pracovať 10 pracovníkov.
    Akými otázkami sa odborníci budú zaoberať?
    Budú sa orientovať na aktuálne otázky limitujúce poľnohospodársku prvovýrobu, produkciu potravinových zdrojov, monitorovanie zraniteľnosti rastlín v meniacich sa podmienkach prostredia, využitie potenciálu agrobiodiverzity poľnohospodárskych druhov rastlín a zvierat či analýzy poľnohospodárskych svetových trhov a otázky, ktoré úzko súvisia s poslaním bioekonomiky spoločnosti. Výskum bude odrážať najnovšie poznatky oblastí poľnohospodárskych, sociálno-ekonomických a environmentálnych vied, reflektovať potreby vývoja udržateľných produkčných systémov, chovateľských systémov, agrotechnológií, reťazcov produkcie zdravých potravín a biodiverzitu poľnohospodárskej krajiny. Biotechnológie a potravinárske technológie budú odrážať trendy základného biologického výskumu od úrovne bunky po high- -tech a geneticky modifikované produkty. Výskum v tejto oblasti sa zameria na udržanie a zvýšenie kvality a bezpečnosti potravín pre výživu a zdravie obyvateľstva. Pokiaľ ide o špeciálnu rastlinnú produkciu, záhradníctvo, výskum v tejto oblasti bude spojený s aplikáciou špecifických aspektov tropického poľnohospodárstva, využitím trhovo a nutrične zaujímavých tropických a subtropických rastlín. Z hľadiska rozvoja regionálneho poľnohospodárstva sa vedci budú zaoberať analýzami prognózovania zmien a využívania krajinného priestoru, formami využívania krajiny v podmienkach klimatických zmien. Priemyselné a biopriemyselné technológie sa budú zameriavať na výskum technického a technologického využívania obnoviteľných zdrojov a vývoj nových technicko-výrobných a spracovateľských technológií pre priemysel a agrosektor. Výsledkom vedeckovýskumnej práce by malo byť know-how, ktoré prekročí hranice Slovenska.
    V prvom štádiu treba vybudovať centrum. S akými nákladmi na výstavbu počítate?
    SPU bude rekonštruovať dve staré budovy v areáli, kde sú v súčasnosti prevádzkové priestory, sklady, garáže. Náklady budú asi 8 miliónov eur. Tu vznikne priestor pre laboratóriá s modernou prístrojovou infraštruktúrou, malé knižnice, konferenčné miestnosti a sklady na celkovej rozlohe 3-tisíc m2.
    Mohli by ste priblížiť niektoré z najmodernejších prístrojov?
    Bude to napr. transmisívny elektrónový mikroskop najnovšej generácie na analýzu objektov menších ako bunky, bunkových organel, ktorého približná hodnota je 863-tisíc eur. Tiež fluorescenčný mikroskop, ktorý umožní robiť analýzy asistovanej reprodukcie. Tretím dôležitým prístrojom bude sekvenátor, s ktorým sa robí analýza DNA a RNA. Pomáha hodnotiť kvalitu potravín, ale aj odhaľovať nekalé praktiky, ako je falšovanie mäsa. S týmto prístrojom vedci úplne presne dokážu zistiť pôvod organizmu.
    Jedna z priorít SPU je spolupráca s praxou, súkromným sektorom. Očakávate ich záujem o získané vedeckovýskumné výsledky, návrhy či technologické postupy?
    Očakávame veľký záujem všetkých výrobcov potravín, nielen domácich, ale aj zahraničných, ktorí sa chcú presadiť na trhu, a pre ktorých bude čoraz významnejšia otázka kvality a zdravotnej bezpečnosti potravín. Tiež záujem vládnych orgánov, lebo cieľom Slovenska je zvýšiť potravinovú bezpečnosť v základných druhoch potravín do roku 2020 až na úroveň 80 %. A v neposlednom rade očakávame aj záujem medzinárodných výskumných inštitúcií EÚ a mimo EÚ o vedecké dianie na SPU.


    Renáta Chosraviová

     

    19-20agrobio

    Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na projekt AgroBio Tech podpísali 15. apríla 2013 minister školstva Dušan Čaplovič a rektor SPU prof. Peter Bielik.