e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 15-16/57 Aktivity pre rozvoj študijného programu bezpečnosť a kontrola potravín

    Aktivity pre rozvoj študijného programu bezpečnosť a kontrola potravín

    E-mail Print

    57-15-16bezpecnost-potravinKatedra hygieny a bezpečnosti potravín (KHBP) organizovala od 21. do 22. marca na zámku v Smoleniciach 10. vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín. Podujatie už tradične prispieva k udržiavaniu a rozširovaniu vzťahov medzi potravinármi z oblasti školstva, priemyslu, laboratórnej praxe a všetkými, ktorí majú záujem stabilizovať a rozvíjať potravinársky priemysel.

    Na konferencii sa zúčastnilo 184 účastníkov, z toho 44 zahraničných. Odznelo na nej 27 referátov a formou posterov bolo prezentovaných 84 prác. Hlavnými témami boli otázky aktivít SR v rámci spolupráce s Európskym úradom pre Bezpečnosť potravín (EFSA), systém kontroly mäsa zveriny, kontrola potravín v SR a v ČR vrátané systému Potraviny na pranýři, bezpečnosť potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Pozitívom konferencie bola účasť takmer 60-tich zástupcov potravinárskych firiem a laboratórií, pre ktorých boli určené najmä témy zamerané na validáciu, verifikáciu a zlepšovanie systému bezpečnosti potravín, označovanie alergénov a i. Druhým pozitívom je pravidelná účasť firiem s laboratórnou technikou, tento raz ich bolo šesť, z nich päť vystúpilo s prezentáciami a prednáškami. Najzaujímavejšou bola prednáška o moderných spôsoboch využitia elektronického nosa a jazyka. Prístrojová technika ako NIR analyzátor, zariadenie pre testovanie obalov, analyzátor obsahových zložiek v mlieku, univerzálny viacúčelový analyzátor potravín a ďalšie prístroje boli umiestnené v samostatnej miestnosti, kde si záujemcovia mohli zmerať vlastné vzorky. Z konferencie bol vydaný zborník a vybrané vedecké príspevky boli uverejnené v časopise Potravinárstvo (www.potravinarstvo.com). Už tradične sa konal spoločenský večer s podporou firiem a prezentáciou kvalitných slovenských výrobkov. Pri príležitosti 10. výročia vzniku KHBP, ako aj desaťročnice konferencie, boli ocenení 25 pracovníci zo spolupracujúcich univerzít, firiem a pravidelných sponzorov podujatia.

    Prof. Ing. Jozef Golian, Dr., FBP

    57-15-16bezpecnost-potravin