e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 13-14/57 AKTUÁLNE: Konské mäso v potravinovom reťazci

    AKTUÁLNE: Konské mäso v potravinovom reťazci

    E-mail Print

    Súčasná situácia s konským mäsom na európskom trhu poukazuje na dôsledky globalizácie obchodu s potravinami a nie na problémy s jeho bezpečnosťou. Určité dopady v rámci bezpečnosti potravín sú zreteľné, napr. výskyt rezíduí fenylbutazonu, resp. iných škodlivých zložiek, ale primárnym zostávajú obchodné praktiky bez dodržiavania etických princípov.

    Nie je to prvý raz, keď sú spotrebitelia podvádzaní v rámci „vyšších“ ziskov niektorých podnikateľov a priekupníkov. Situácia poukazuje na to, že najpodstatnejší problém je práve v obchode a v spracovateľských firmách. Práve tu absentuje systém určitých štandardov, ktorý by zachytil alebo vylúčil falšované produkty z ďalšieho obehu. Aj keď platí vysledovateľnosť potravín, práve toto je kľúčovým momentom v celom procese. Vysledovateľnosť nestačí robiť len kontrolou dokladov o prijímanom tovare, ale musí sa potvrdiť aj laboratórne. V prípadoch, keď zlyháva označovanie výrobku, sprievodné doklady alebo posúdenie pri preberaní, treba použiť exaktné metódy - v tomto prípade analýzu DNA. Systém vysledovateľnosti potravín treba zdokonaľovať tak, aby sa dalo preukázateľne dokázať, brány ktorého podniku potravina opustila. A treba dať odpoveď aj na otázky: Čo je viac špekulatívne - až kriminálne podnikanie alebo ľudské zdravie? Prečo musí mäso prejsť zbytočne toľko kilometrov, aby sa dostalo ku spotrebiteľovi a prečo sa má predávať cez niekoľkých priekupníkov? Je nevyhnutné stanoviť jasné kritériá a zakázať takéto praktiky a formu podnikania. Obchodné reťazce by mali mať štandardy bezpečnosti potravín, ktoré budú dodržiavať a nielen vyžadovať ich od svojich dodávateľov. V súčasnom období sa ukazuje, že obchod a spoločné stravovanie sú najslabšie a najzraniteľnejšie články potravinového reťazca. Nielenže v nich nie je dostatočná kontrola, ale zlyháva aj ľudský faktor a prevláda vidina zisku za každú cenu pred ochranou ľudského zdravia. Problematikou sa zaoberajú aj orgány Európskej únie. Na mimoriadnom stretnutí Stáleho výboru pre potravinový reťazec a zdravie zvierat, organizovanom Európskou komisiou, členské štáty schválili koordinovaný plán zverejnený 13. februára komisárom pre zdravie a ochranu spotrebiteľa. Bude spolufinancovaný európskou komisiou a má zahŕňať dva kroky: preukázanie prítomnosti nedeklarovaného konského mäsa v potravinách a detekciu možných rezíduí fenylbutazonu v konskom mäse – predpokladá sa testovanie jednej vzorky z každých 50 ton konského mäsa. Členské štáty zverejnenia minimálne päť testov. Z tohto plánu je zrejmé, že v budúcnosti by sa malo zabrániť neopodstatnenému a zámernému pridávaniu konského mäsa do rôznych výrobkov. Treba však hľadať rýchlejšie a spoľahlivejšie systémy rýchlej identifikácie takéhoto mäsa a tiež bezpečné systémy pre vysledovateľnosť nielen konského mäsa, ale aj pôvodu ostatných potravín predtým, ako sa dostanú ku konečnému spotrebiteľovi.

    Prof. Ing. Jozef Golian, Dr., FBP