e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 13-14/57 Kvalita a bezpečnosť potravín pod drobnohľadom jubilujúcej katedry

    Kvalita a bezpečnosť potravín pod drobnohľadom jubilujúcej katedry

    E-mail Print

    57-13-14golian1Katedra hygieny a bezpečnosti potravín Fakulty biotechnológie a potravinárstva si začiatkom marca pripomenula 10. výročie svojho vzniku. Ako sa napĺňa jej poslanie, pedagogické a vedeckovýskumné ciele a aké sú jej perspektívy, sme sa spýtali vedúceho, prof. Ing. Jozefa Goliana, Dr.

    Ako hodnotíte vznik a poslanie katedry po desiatich rokoch jej existencie?
    Vytvorenie katedry súviselo so vznikom novej fakulty, ale predovšetkým Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a situáciou v oblasti bezpečnosti potravín v Európe a vo svete. Dnes môžem s potešením konštatovať, že táto myšlienka bola dôležitá a životaschopná a treba ju ďalej napĺňať a rozvíjať.


    Aká je podľa vás súčasná situácia v oblasti bezpečnosti potravín?
    Myslím, že väčšina z nás dospela k názoru, že bezpečnosť potravín je vo vysokej miere ekonomickou kategóriou. Nie preto, že treba dostatok finančných prostriedkov na zabezpečenie bezpečnosti, hygieny a kontroly potravín, ale hlavne z toho dôvodu, že potraviny sa stali dobrým biznisom bez ohľadu na ich kvalitu a bezpečnosť. Nezabránila tomu ani prísna legislatíva, systém rýchleho varovania pre potraviny či ich vysledovateľnosť. Špekulantstvo a ziskuchtivosť prekročili hranice etických princípov a spotrebiteľ sa stal rukojemníkom globalizácie obchodu s potravinami. Čo urobila vaša katedra, aby sa zvýšilo povedomie v spoločnosti o bezpečnosti potravín? Od začiatku sme mali jasné ciele, ktoré sa každoročne napĺňajú. Založili sme tradíciu organizovania konferencií Bezpečnosť a kontrola potravín, pričom 21. - 22. marca 2013 sa na Zámku v Smoleniciach koná už 10. ročník. Tieto podujatia sú jedinečné nielen obsahom, ale aj prezentáciou najnovšej prístrojovej techniky a tým, že sú určené pre potravinársky priemysel, prax a študentov. Tento rok bude napríklad prezentovaný elektronický nos, jazyk a oko. V novembri každoročne organizujeme odborné semináre pre prax zamerané na vybrané problémy, posledný sa zaoberal štandardmi bezpečnosti potravín. V roku 2011 sme otvorili prvú Letnú školu bezpečnosti potravín. Organizujeme aj Týždeň bezpečnosti potravín a seminár pre študentov Škola - veda – prax - kariéra, ktorý ich má nasmerovať do reálnej praxe. Okrem toho sa zúčastňujeme na rôznych domácich i zahraničných konferenciách, prednášame na vzdelávacích aktivitách a propagujeme tradičné potraviny a jedlá.


    To všetko sú iste veľmi prospešné a podporné aktivity, ale ktorá bola z vášho pohľadu tou najdôležitejšou?
    Všetky majú svoju úlohu, lebo úzko súvisia s rozvojom študijného programu (ŠP) bezpečnosť a kontrola potravín, akreditovaného v roku 2006 – v minulom roku nám teda končili prví absolventi. Opodstatnenosť a aj nevyhnutnosť takéhoto ŠP potvrdzuje realita a záujem študentov - je tretím najvyhľadávanejším na SPU a prvým na FBP. Jeho zameranie poskytuje široký priestor pre uplatnenie v praxi a to nielen doma, ale aj v zahraničí.

    Tak široká oblasť záujmu má určite aj veľa možností na výskum. Akým smerom sa orientuje?
    Výskum je zameraný najmä na problémy autentifikácie potravín, stanovenie alergénov potravín, metódy vysledovateľnosti potravín, aplikácie náhrad antibiotík u hydiny a nutrigenomiky. V roku 2008 bolo na katedre zriadené laboratórium nutrigenomiky ako účelové pracovisko fakulty. Vytvárame predpoklady pre uplatňovanie najnovších metód a takú ich aplikáciu, ktorú nerobia príbuzné pracoviská. Dosiahli sme aj mnohé úspechy, napr. zavedenie metódy izoelektrickej fokusácie na stanovenie falšovania bryndze.

    Aká je publikačná činnosť pracovníkov katedry?
    Dôkazom aktívnej publikačnej činnosti je fakt, že za 10 rokov sme publikovali samostatne alebo s inými pracoviskami 1120 publikácií. Vydávame aj publikácie pre odbornú verejnosť a v roku 2007 sme začali vydávať aj vedecký časopis Potravinárstvo, ktorý výrazne prispel k zlepšeniu a zvýšeniu publikačnej aktivity na fakulte.


    Ako sa vám darí stimulovať pracovníkov k takýmto výkonom?
    Na začiatku to nebolo jednoduché, pretože vedeckovýskumná problematika je široká a treba sa v nej vedieť orientovať. Postupne však mnohí pochopili, že niet inej možnosti okrem neustálej práce. Odborný rast je pred každým mladým pedagógom a cesty, formy či časový horizont si môže zvoliť sám. Čím skôr to pochopí, tým skôr má šancu stať sa odborníkom doma aj v zahraničí. Naši pracovníci majú záujem zvyšovať si kvalifikáciu a uvedomujú si, že bez spolupráce s praxou sa nedá existovať. Deviati majú certifikát odbornej spôsobilosti pre senzorické posudzovanie potravinárskych a poľnohospodárskych výrobkov a štyria vykonávajú súdnoznaleckú činnosť v odbore potravinárstvo a genetika. Dostatočnú pozornosť venujeme aj doktorandskému štúdiu. Na našej katedre ho doteraz ukončilo 20 doktorandov a je záujem aj zo strany praxe.


    Aké sú plány katedry do budúcnosti?
    Chceme pokračovať v napĺňaní svojho poslania vo viacerých oblastiach. Treba skvalitniť prácu so študentmi a viac ich vtiahnuť do „zelenej univerzity“, ako aj hľadať viac finančných zdrojov na organizovanie väčšieho počtu laboratórnych cvičení a exkurzií. Katedra v súčasnom období ponúka 14 predmetov v anglickom jazyku, v blízkej budúcnosti chceme ponúkať komplexne v angličtine celý inžiniersky stupeň. Tiež musíme ďalej budovať laboratóriá, nakupovať prístrojovú techniku pre skvalitnenie výskumu a rozvíjať možnosti domácej a medzinárodnej spolupráce, ako aj podporovať odborný rast pracovníkov a vytvárať interdisciplinárne prepojenie pre vznik nových predmetov. Naším cieľom je aj pripraviť tretí stupeň štúdia v zmysle koncepcie rozvoja fakulty.


    Renáta Chosraviová

     

    57-13-14golian1

    Foto: archív