e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 13-14/57 Laboratórium kvality a nutričnej hodnoty krmív

    Laboratórium kvality a nutričnej hodnoty krmív

    E-mail Print

    57-13-14labor1Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre buduje excelentné centrum výskumu v rámci riešenia projektov Excelentné centrum ochrany a využívania agrobiodiverzity (ECOVA) a Excelentné centrum ochrany a využívania agrobiodiverzity Plus (ECOVA Plus), podporovaných zo štrukturálnych fondov EÚ.

    V rámci projektov bolo na Katedre výživy zvierat (KVZ) vytvorené unikátne Laboratórium kvality a nutričnej hodnoty krmív (LKNHK), s cieľom rozvíjať vedeckovýskumné aktivity v oblasti presného analytického hodnotenia zdrojov potravy rastlinného a živočíšneho pôvodu.

    Ako nás informoval doc. Ing. Milan Šimko, PhD., vedúci KVZ a jeho zástupca doc. Ing. Branislav Gálik, PhD., laboratórium im umožnilo doplniť pôvodnú prístrojovú techniku o unikátne analyzátory. Tie pomôžu zvýšiť kvalitu vedeckovýskumných aktivít, ktorými sa katedra zaoberá už viac ako 50 rokov. Medzi špičkovú prístrojovú techniku patrí kalorimeter, lyofilizátor, komprehezívny plynový chromatograf a duálny atómový absorpčný spektrofotometer. „Kalorimeter nám umožňuje analyzovať presnú energetickú hodnotu surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu, pracuje na izoperibolickom princípe. Lyofilizátor využívame na úpravu a uchovávanie krmív, ale aj živočíšnych produktov (napr. mäso, mlieko, vajcia) z hľadiska ich následného laboratórneho skúšania. Prístroj pracuje na princípe dehydratácie (teplota až do -80 °C). Prednosťou tohto spôsobu konzervácie je zachovanie chemických a biologických vlastností surovín živočíšneho pôvodu. Komprehezívny plynový chromatograf sa využíva na analyzovanie obsahu nutričných a antinutričných látok v krmivách a potravinách (obsah esenciálnych a neesenciálnych mastných kyselín, polyfenolických látok, tanínov, pesticídov a pod.). Pomocou tohto prístroja sa na KVZ analyzuje napríklad mäso rôznych druhov zvierat na obsah mastných kyselín. Duálny atómový absorpčný spektrofotometer slúži na analyzovanie obsahu minerálnych látok. Prednosťou analyzátora je schopnosť detekcie až 83 minerálnych látok, ktoré je schopný detegovať už na ultramikroskopickej hladine citlivosti,“ dozvedáme sa o funkciách jednotlivých prístrojov. Prístrojovú techniku LKNHK využívajú vo vzdelávacom procese a vo vedeckovýskumnej činnosti. Laboratórium je určené výhradne na nekomerčné vedecké účely.

    rch

     

    57-13-14labor2

    Foto: rch