e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Sme prví enológovia FBP

    E-mail Print

    V tomto školskom roku prvýkrát absolvovali študenti 5. ročníka Fakulty biotechnológie a potravinárstva, študijných programov technológia potravín a biotechnológie, povinne voliteľný predmet enológia (vinárstvo) v modernej učebni Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov.

    Zo stručnej definície pojmu enológia vyplýva, že je to náuka o víne, t.j. súhrn poznatkov a činností, zameraných na výrobu vína z hrozna. Výučbu sme začali poznatkami o hrozne, vlastnostiach najdôležitejších muštových odrôd viniča a senzorických vlastnostiach muštov. Venovali sme sa ich chemickému zloženiu úprave z hľadiska optimálneho kvasného procesu. Podrobnejšie sme študovali mikrobiológiu, biochémiu a technológiu výroby vína, spôsoby výroby upravovaných (šumivých, perlivých, sýtených, aromatizovaných, likérových) a tokajských vín. Zoznámili sme sa s kategorizáciou slovenských vín podľa zákona o vinohradníctve a vinárstve, aj s chorobami, chybami a nedostatkami vína. Získali sme vedomosti o významných výživových, senzorických a dietetických zložkách vína a ich prospešnosti pre zdravie ľudí. Ale aj o kultúre pitia tohto ušľachtilého moku, všeobecných zásadách jeho podávania a kombinácie s jedlami.

    Vyučujúci venovali osobitnú pozornosť senzorickému hodnoteniu vína. Medzinárodný sviatok nového vína (každoročne tretí novembrový štvrtok) sme si pripomenuli ochutnaním mladého originálneho francúzskeho vína Beaujolais Primeur a mladého vína zo závodu Víno Nitra. Zaujímavú degustáciu sme zažili v rámci exkurzie do firmy Mrva - Stanko, s.r.o., v Trnave, kde výrobu riadi počítač. Ochutnali sme vína, ktoré boli ocenené na domácich a európskych vinárskych konkurzoch. Ďalšie senzorické hodnotenie vína s podrobným odborným výkladom nám umožnil náš pedagóg, Ing. Handzuš. Ochutnali sme výborné biele a červené vína z produkcie jeho rodinnej firmy.

    Cennou súčasťou výučby boli aj exkurzie. V úvode semestra sme si vo vinohrade pozreli dozreté strapce stolových a muštových odrôd hrozna, ktoré sme dosýta "senzoricky hodnotili". Následne aj z nich vyrobené mušty a "poloburčiaky". Pozreli sme si technologické zariadenie malovýrobcu vína a vínnu pivnicu. Ďalšia vydarená exkurzia sa konala vo firme Hubert, s.r.o., v Seredi, špecializovanej na výrobu šumivých vín.

    Prečo to takto podrobne opisujeme? Pretože tento článoček má okrem iného poslúžiť našim kolegom z nižších ročníkov FBP, prípadne aj z iných fakúlt SPU, ako pomôcka pri rozhodovaní, ktoré voliteľné predmety si zapísať do indexu. Katedra skladovania a spracovania rastlinných produktov pripravuje pre každého absolventa predmetu enológia estetický katedrový certifikát. Sme si vedomí toho, že jednosemestrovým štúdiom sme sa nestali vinárskymi odborníkmi, ale získali sme potrebné poznatky pre život, prípadne pre ďalšie štúdium. Keby bola možnosť, niektorí z nás by si vinárstvo určite zvolili za svoje povolanie.

    Spoločná snaha vyučujúcich, Ing. Handzuša a prof. Poláčka a nás, študentov, vyústila do obojstrannej spokojnosti. Úspešnú skúšku z predmetu enológia v decembrovom predtermíne sme zapili pohárom archívneho Rulandského bieleho nášho kolegu R. Maňúra a zlatou medailou oceneného Müllera-Thurgaua profesora Poláčka a vzájomne si zaželali úspešný nový rok 2008.

    PETRA HRMLOVÁ,
    RADOSLAV GAJDOŠ, 5. FBP