Inšpektori EÚ v českých podnikoch
Šesťčlenná misia inšpektorov z Bruselu, ktorá v posledných januárových týždňoch v Českej republike preverovala plnenie hygienických a veterinárnych smerníc spoločenstva u spracovateľov živočíšnych produktov, bola veľmi dôsledná, ale korektná. Jej vedúci Anders Manestam uviedol, že si sami vyberajú podniky, ktoré navštívia, pričom výber je náhodný. Cieľom inšpektorov je preveriť stav potravinárskych prevádzok, urobiť vyhodnotenie a pripraviť správu pre Európsku komisiu. Štátna veterinárna správa ČR v prvej polovici januára EK nahlásila, že zo 4200 hodnotených potravinárskych prevádzok ukončilo do konca minulého roka svoju činnosť 505 subjektov, ktoré nespĺňali smernice EÚ. Neskôr sa však piatim prevádzkam podarilo podmienky splniť a napokon schválenie získali. "Očakávame, že určité drobné chyby sa ešte objavia. Do termínu nášho vstupu do únie však zostávajú ešte tri mesiace, počas ktorých sa dajú zistené nedostatky odstrániť", povedal hovorca ŠVS ČR Josef Duben. Veterinári podľa neho neočakávajú žiadne závažné nedostatky, ktoré by mohli viesť k prijatiu ochranných opatrení zo strany EÚ. Tie môžu mať v krajnom prípade aj podobu obmedzenia prístupu českých potravín na európsky trh.
RN 5/2004
Európska únia rieši obchodné špekulácie v predvstupovom období
Európska komisia publikovala nariadenie 1972/2003, ktorého úlohou je riešiť možné špekulatívne hromadenie zásob tovarov v nových členských štátoch pred vstupom do EÚ a vyhnúť sa "nenormálnemu spôsobu obchodu" a možnému "vytváraniu neobvyklých zásob v nových členských štátoch" tesne pred vstupom do EÚ 1. mája 2004. Existujú totiž obavy, že producenti sa môžu snažiť o hromadenie tovarov v cenách v súčasnosti platných v krajinách SVE a po vstupe do EÚ ich predať so ziskom vyplývajúcim z garantovaných cien EÚ. Na základe tohto nariadenia bude každý producent, ktorého zásoby sa budú javiť ako neúmerné, penalizovaný pokutou ekvivalentnou štandardnému dovoznému clu EÚ na daný produkt.
( Agra Europe 2080/2003)
Nová technológia ustajnenia brojlerov
Holandská spoločnosť Agrotechnology & Food Innovations vyvinula novú technológiu ustajnenia brojlerov, ktorá môže znížiť emisie amoniaku asi o 85%. Možno to dosiahnuť reguláciou ventilácie a teploty v halách. Naviac, nová technológia by mala prispieť k zvýšeniu produktivity i welfare hydiny. Spoločnosť uvádza, že emisie amoniaku možno zredukovať zachovaním suchej podstielky prostredníctvom kombinácie vzduchovej ventilácie a vyhrievania podlahy. V rámci testov boli emisie zredukované na desať až dvanásť g na kus a rok v porovnaní s asi 80 g/kus/rok pri tradičnom spôsobe ustajnenia. Súčasne sa zvýšila priemerná miera rastu, zredukoval výskyt ochorení a zlepšila sa jatočná kvalita brojlerov. Nová technológia však nepriniesla žiadne zmeny v súvislosti so zápachom v halách.
(Agra Europe č. 2080/2003)
( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it )