e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • K stolu, prosím!

    E-mail Print

    Redaktori amerického časopisu Food and Wine zostavili menü zo svetovej gastronómie, pozostávajúce z jedál, ktoré sú vraj z dnešného pohľadu na zdravú výživu pre človeka veľmi vhodné. Na čom by sa teda mohli popásť oči i chuťové poháriky pri tomto globálnom švédskom stole?

    Na prvom mieste je čínsky chod. Zázvorové filé z lososa na pare, ktoré priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu. Hubami shiitake a mierne údeným tofu syrom so zeleninou a sójovou omáčkou prispeli Japonci. Z tureckej kuchyne sa na stole objavil špeciálny koreninovo-orechový šalát ozdobený sušenými a v oleji marinovanými rajčinami, kôprom, lístkami mäty, čiernym korením a granátovými jablkami. Polievku servírujú Rusi, je to ich tradičný boršč. Cviklu v mnohých krajinách nedoceňujú, i keď jej výživári i lekári pripisujú viacero vlastností prospešných ľudskému zdraviu. Teplý rybací chod pripravujú Španieli bez tuku a podávajú k nemu čerstvé koktajlové rajčiny, bohaté na antioxidanty. Francúzi ponúkajú dezert, ľahké, neveľmi sladké marhuľovo-mandľové suflé. Vienamci priviezli známu jarnú kuraciu roládu, zatiaľ čo Maročania kuskus obložený siedmimi druhmi zeleniny. Južnú Ameriku reprezentuje Ekvádor so štipľavým jedlom z morských plodov, ochuteným pomarančmi. Považujú ho za zdravé kvôli výhodnej kombinácii citrusových plodov a darov mora, no a korenistá omáčka s obsahom škorice, rasce, oregána a sladkej rajčiny, ako aj fialovej cibule napomáha tráveniu. Nuž, proti gustu žiaden dišputát!

    (ZATL)