e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 9-10/57 Na SPU je akreditovaný nový študijný program - vinárstvo

    Na SPU je akreditovaný nový študijný program - vinárstvo

    E-mail Print

    57-9-10vinarV uplynulom období na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre a ďalších spolupracujúcich fakultách intenzívne prebiehali činnosti súvisiace s prípravou na akreditáciu študijného programu (ŠP) vinárstvo.

    Na 69. zasadnutí Akreditačnej komisie, poradného orgánu vlády SR, konanom 5. – 6. decembra 2012, bol uvedený ŠP uznaný spôsobilým na štandardnú dĺžku štúdia.

    Schopnosť konkurencie našich výrobkov na domácom i európskom trhu s potravinami vyžaduje zefektívniť výrobu poľnohospodárskych produktov ako základných surovín pre potravinársky priemysel. Nový ŠP bol pripravený s cieľom vychovať odborníkov v oblasti pestovania, ale predovšetkým spracovania hrozna až na finálne produkty.

    Študenti absolvovaním ŠP realizovaného v rámci prvého stupňa štúdia (Bc.), v dennej alebo externej forme, získajú vysokoškolské vzdelanie v študijnom odbore Spracovanie poľnohospodárskych produktov. Predmety, ktoré sú súčasťou študijných plánov, budú zabezpečované katedrami všetkých fakúlt SPU. Absolventi ŠP vinárstvo budú poznať problematiku pestovania viniča hroznorodého, ale ich hlavným zameraním bude predovšetkým spracovanie hrozna vrátane súvisiacich činností. Budú vzdelaní v oblasti základnej suroviny a technologických postupov výroby vín klasickými
    metódami aj modernými technológiami. Zvládnu problematiku faktorov ovplyvňujúcich kvalitu vín, ošetrovanie a školenie vín, ich stabilizáciu a finalizáciu a kultúrne použitie vín. Dokážu hodnotiť a analyzovať hrozno, mušty aj vína inštrumentálnymi metódami a významná pozornosť bude venovaná aj senzorickému hodnoteniu, marketingovej a ekonomickej oblasti. Absolventi bakalárskeho štúdia budú pripravení na prácu v oblasti vinárstva, ale budú môcť pokračovať v štúdiu aj v inžinierskom programe technológia potravín, prípadne ďalších príbuzných ŠP.

    Doc. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.,
    garantka ŠP, FPB