e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 7-8/57 Brokolica, ako ju možno nepoznáte

    Brokolica, ako ju možno nepoznáte

    E-mail Print

    57-7-8brokolicaBrokolica je v našej kuchyni čoraz obľúbenejšia. Väčšina z nás ju ochutnala, avšak len málo konzumentov vie, koľko prospešných látok pre naše zdravie obsahuje. „Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam je účinným nástrojom v prevencii proti rakovine. A preto by rozhodne nemala chýbať v našom jedálničku,“ hovorí Ing. Miroslav Šlosár, PhD., z Katedry zeleninárstva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva.

    Brokolica - kel špargľový (Brassica oleracea L. var. italica) z čeľade Brassicaceae pochádza pravdepodobne z oblasti Stredozemného mora, kde sa pestovala už v dobe starého Ríma. Do Európy (Talianska) sa dostala v 17. storočí. Jej názov je odvodený z latinského brachium, čo znamená konár.

    Pán inžinier, prečo je brokolica pre naše zdravie taká dôležitá?

    Je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý pôsobí antikarcinogénne, zvyšuje činnosť mozgu a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Keď zjete jednu ružicu brokolice, doprajete svojmu telu dvojnásobok dennej dávky vitamínu C. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C ako aj β-karoténu – provitamínu A, ktorý pomáha znižovať množstvo voľných radikálov v organizme. Konzumáciou tejto zeleniny dodávame telu látky aktivujúce enzymatické reakcie, ktoré chránia bunky pred poškodením a predčasným starnutím. Má schopnosť detoxikovať náš organizmus, je nezanedbateľným pomocníkom pri podpore imunitného systému. Výskumní pracovníci zaoberajúci sa vplyvom fytochemických látok na naše zdravie zistili, že ak zjeme 1 - 3 dávky brokolice po 170 g týždenne, môžeme výrazne znížiť riziko rakoviny.

    Ktoré ďalšie látky v nej nájdeme?

    Je jedným z najlepších zeleninových zdrojov vápnika, draslíka, železa a kyseliny listovej, vitamínu E, niacínu, biotínu, fosforu, horčíka, síry, selénu, zinku, ale aj fytochemických látok – glukozinolátov, indolov, karetoneidov, fenolov a iných.

    Aké má preventívne účinky?

    Pravidelná konzumácia tejto zeleniny chráni organizmus pred vznikom pľúcnych nádorov u fajčiarov, rakovinou hrubého čreva a maternice, zaháňa stres a nervozitu, má dietetické účinky, pôsobí silne protiskleroticky, je podporným prostriedkom pri dvanástnikových vredoch, upokojuje črevá a je vhodná pri osteoporóze, pálení záhy, pre diabetikov a ženy v tehotenstve. Mali by sme po nej siahnuť, keď chceme držať redukčnú diétu, lebo obsahuje iba 138 kJ v 100 gramoch. Napriek jej typickej aróme, ktorá sa zvýrazní pri tepelnej úprave varom, by sme konzumáciu tejto zeleniny nemali podceňovať.

    Renáta Chosraviová

    Foto: Brokolica je zásobárňou vitamínov a iných prospešných látok. Odborníci ju dokonca zaraďujú medzi jednu z najzdravších druhov zeleniny.                                    Foto: archív MŠ