Tradičný festival klobás v rámci ŠDNU sa tento rok zmenil na pestrejší Festival farmárskych výrobkov, prezentovaných študentmi Fakulty biotechnológie a potravinárstva a Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov.
V poradí už 8. ročník spojený s ochutnávkou domácich klobás, syrov, chleba a piva sa niesol v duchu príjemnej atmosféry. Deväť družstiev z FBP a FAPZ pripravilo počas dvoch dní klobásky podľa overeného receptu od známych a priateľov z regiónu odkiaľ pochádzali. V spoločenskej miestnosti ŠD Mladosť vábili návštevníkov zastaviť sa práve pri ich krásne vyzdobených stoloch a chutných výrobkoch. Ponúkali aj čerstvý chlebík a skvelé pivko, ktoré pripravili študenti z Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov FBP. Ďalšou lákavou ponukou z dielne študentov Katedry hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov FBP bol čerstvý syr, nátierky z kozieho syru a sladkej srvátky ochutenej medom. Na prvom mieste sa umiestnili čertovsky dobré klobásky, ktorým sekundovali božské. Ako tretie skončili zajačie klobásky. Za víťaza však možno považovať každé zúčastnené družstvo. Cenu za výzdobu a prezentáciu si tento rok odnieslo družstvo Poľovníckeho krúžku Buteo s poľovníckou klobásou. Cena dekana bola udelená za hontianske klobásky. V mene organizátorov by som sa chcel poďakovať všetkým zúčastnením, ako aj tým, ktorí túto akciu podporili a dúfam, že sa stretneme aj o rok.
Ing. Peter Štefanka, FBP