e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 5-6/57 Zo Svetového dňa potravín

    Zo Svetového dňa potravín

    E-mail Print

    V nitrianskom Agroinštitúte sa 25. októbra konali oslavy Svetového dňa potravín. V rámci nich vystúpila štátna tajomníčka MPaRV SR prof. Magdaléna Lacko-Bartošová. Ako uviedla, podľa aktuálne zverejnenej Správy o stave potravinovej bezpečnosti počet hladujúcich ľudí vo svete klesol za posledných 20 rokov o 132 miliónov ľudí. Napriek tomu nedostatkom potravín trpí ešte stále 852 miliónov ľudí, z toho väčšina žije v rozvojových krajinách.

    Poľnohospodárstvo má v boji s hladom nezastupiteľné miesto. Odstraňovanie hladu však nie je len o zvyšovaní kvantity potravín. Treba zvyšovať aj kvalitu produkovaných potravín, z hľadiska pestrosti a výživového obsahu. V rozvinutých krajinách si prevažná väčšina ľudí môže dovoliť kupovať a konzumovať potraviny bez výraznejších obmedzení. Napriek tomu vzrástol počet hladujúcich v týchto krajinách od roku 2006 na 16 miliónov ľudí. Podľa M. Lacko-Bartošovej problémom nie je len nedostatok potravín, ale aj nesprávne stravovanie. „Počet ľudí trpiacich buď podvýživou alebo naopak obezitou sa pohybuje okolo 1,5 miliardy. V Európskej únii trpí nadváhou a obezitou viac ako polovica populácie,“ povedala štátna tajomníčka. Tiež konštatovala, že poľnohospodári na celom svete vyprodukujú dostatočné množstvo potravín, problém je v ich prerozdelení. „Kým Afrika si nevie zaistiť dostatok základných potravín, v rozvinutých krajinách produkujeme veľké množstvo potravinového odpadu.“ Docieliť pozdvihnutie poľnohospodárstva sa dá spoločným úsilím štátu, výrobcov, ale aj spotrebiteľov. „Naším cieľom je posilniť podporu poľnohospodárskych inovatívnych systémov cez rozvoj výskumu, vývoja a vzdelávania. Zo strany spotrebiteľov treba obnoviť dôveru v domácu produkciu a znížiť produkciu potravinového odpadu,“ zdôraznila. Poľnohospodárstvo bude aj naďalej ovplyvňované klimatickými zmenami, budú vznikať nové problémy a výzvy, ktorým budú musieť čeliť poľnohospodári, preto prispôsobenie klimatickým zmenám, aj prostredníctvom účinného integrovaného systému manažmentu pôdy a vody v poľnohospodárskej a lesnej krajine a zmierňovanie dopadov klimatických zmien na poľnohospodárstvo, budú kľúčové. „Všetci máme príležitosť zapojiť sa do dlhého procesu odstraňovania chudoby a hladu vo svete,“ dodala na záver prof. M. Lacko-Bartošová.

    rch