Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ), pôvodne Agronomická fakulta (AF) , je najstaršou, možno povedať materskou fakultou SPU. V priebehu desaťročí sa z jej katedier postupne vyčlenili profilové jadrá ďalších fakúlt, ktorých potrebu postupne priniesla doba. Tak vznikla v roku Prevádzkovo-ekonomická fakulta (1959), Mechanizačná fakulta (1969), Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (1996) a v roku Fakulta biotechnológie a potravinárstva (2002).
Počas 60 ročnej histórie výsledky bádateľskej a vzdelávacej činnosti FAPZ významne ovplyvnili všetky oblasti poľnohospodárskej výroby na Slovensku a mnohé aj v medzinárodnom meradle. Zásadne ovplyvnili aj kultúru, urbanizáciu a infraštruktúru vidieka a celkovú vyspelosť vidieckeho obyvateľstva. Podmienili aj vytvorenie nových stravovacích a pracovných návykov, znalosť modernej techniky a technológie a v neposlednom rade sa pozitívne odrazili na pripravenosti obyvateľstva na nástup novej počítačovej éry. Osvojenie a uplatňovanie najnovších poznatkov genetiky, biochémie, fyziológie, mikrobiológie, etológie, výživy zvierat, rastlín aj ľudí, pratotechniky, agrotechniky a množstva ďalších vedných oblastí vo vzdelanostnom profile absolventov v ich každodennej riadiacej práci priniesli mnohé vynikajúce medzinárodne uznané výsledky v poľnohospodárskej produkcii. V spolupráci s rezortnými výskumnými ústavmi pedagogicko-výskumní pracovníci FAPZ vyvinuli nové, na svoju dobu bezkonkurenčné odrody obilnín, princípy výživy rastlín a obrábania pôdy, postupy pre udržateľné a ekologické poľnohospodárstvo, ako aj nové agrotechnické postupy pestovania repy cukrovej, systémy výživy zvierat, postupy konzervovania krmív, nové kŕmne zmesi pre hospodárske zvieratá, nové plemená oviec, ošípaných a koní, úspešné hybridy hrabavej a vodnej hydiny. Napríklad aplikácia vedeckých poznatkov fakulty a Výskumného ústavu chovu hydiny v Ivanke pri Dunaji v chove nosníc viedla k tomu, že Československo sa v polovici 60-tych rokov zaradilo medzi svetové hydinárske veľmoci. Katedry niekdajšej AF vyvinuli už pred 25. rokmi prípravok AVARTIN, ktorý sa ako jediný celoštátne účinne aplikoval a stále aplikuje v chove včiel proti klieštikovi. Spolupráca s chemickým kombinátom Duslo Šaľa priniesla množstvo priemyselných aj špeciálnych bioaktívnych hnojív a prípravkov pre riadenú výživu rastlín s významným výživným účinkom pre plodiny, šetrným účinkom pre pôdu a ekonomiku rastlinnej výroby. Výstupom z výskumných úloh katedier FAPZ je celá sústava klonových repozitórií, ktoré sú bankami genetických zdrojov pôvodných slovenských odrôd ovocia, drobného ovocia a okrasných rastlín rozmiestnených po celom Slovensku. Významná bola aj spolupráca fakulty s Plemenárskymi službami SR, ktorá v roku 1997 priniesla celosvetový prelomový úspech v genetickom hodnotení mliekovej úžitkovosti. SR ako prvá krajina na svete aplikovala v praxi odhad plemenných hodnôt hovädzieho dobytka najmodernejšou metódou Test Day Animal Model. Pracovníci fakulty garantujú prepojenie SR s celosvetovým systémom genetického hodnotenia dobytka Interbull a zastupujú strednú a východnú Európu v predsedníctve tejto organizácie.
Pracoviská fakulty a jej absolventi v praxi sa významne podieľajú na tvorbe poľnohospodárskej legislatívy SR a na realizácii Programu rozvoja vidieka. Významný podiel mali pracovníci FAPZ aj na vytvorení celoslovensky realizovaného systému opatrení II. Osi Programu rozvoja vidieka - Životné podmienky zvierat. Vďaka nemu vyše 500 farmárov už šiesty rok získava podporu za zlepšovanie welfare zvierat. V oblasti ďalšieho vzdelávania a poradenstva sprostredkúvajú pracovníci fakulty najnovšie domáce aj svetové vedecké poznatky takmer všetkým profesijným skupinám riadiacich aj výrobných pracovníkov v agrosektore. Významné boli postgraduálne štúdiá, v poradenstve systémy delenej výživy rastlín na základe analýzy listov a pôdy. Praktická škola chovateľa v 90-tych rokoch zásadne prispela k urýchleniu progresu v chove dojníc, takmer v strojnásobení úžitkovosti kráv, k vyškoleniu paznechtárov, dojičov, inseminátorov, ošetrovateľov, zavedeniu nových chovateľských postupov. Aj v súčasnosti sa realizujú rôzne formy akreditovaných kurzov ďalšieho vzdelávania, ktoré ročne absolvujú tisíce pracovníkov poľnohospodárskej výroby a štátnej správy. Najväčšou hrdosťou a nádejou FAPZ do budúcnosti sú tisícky absolventov, ktorí sa uplatnili na všetkých stupňoch riadenia a výroby v poľnohospodárstve. Mnohí z nich aj v súčasnej zložitej hospodárskej situácii vytvorili a riadia obdivuhodné moderné výrobné komplexy poľnohospodárskej výroby, ktoré sú plne konkurencieschopné aj v porovnaní s najvyspelejšími producentmi na svete.
Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU
Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
tel. + 421 - 37 – 6415 496, 523
FAPZ pripravuje odborníkov v oblasti tvorby, využitia, ochrany a zhodnocovania potravinových zdrojov rastlinného a živočíšneho pôvodu prostredníctvom rozvíjania a uplatňovania biologických, ekologických, technických a ekonomických princípov funkčnosti a znalostí o udržateľných agroekosystémoch.