e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 1-2/57 Fakulta biotechnológie a potravinárstva

    Fakulta biotechnológie a potravinárstva

    E-mail Print

    57-1-2SPU FBPV názve Fakulty biotechnológie a potravinárstva (FBP) je uvedené základné východisko jej činnosti. Od svojho vzniku v roku 2002 má v stratégii rozvoja primárne zdôraznenú orientáciu na vedu spojenú s tvorbou a využitím poznatkov a ich aplikáciou vo vzdelávacom procese a v poľnohospodársko-potravinárskej praxi.

    Je vedeckou inštitúciou, ktorá realizuje výskum v komplexe potravovej osi od pôdy a maštale na stôl, pri využití a poznávaní efektov moderných technológií. Biotechnológie sú priamou súčasťou tohto procesu. Pri tvorbe a výbere výskumnej problematiky vychádzame zo zásady uplatnenia budúcich výsledkov v poznatkovej sfére pri zvyšovaní úrovne štúdia, rozvoji osobnosti pedagóga a študenta a možnej praktickej realizácie. Publikované výsledky v renomovaných medzinárodných vedeckých periodikách a ich ohlas v citovanosti zaraďujú FBP v prepočte na tvorivého zamestananca na popredné miesto v rebríčku fakúlt a univerzít (ARRA, 2011). Významným faktorom tejto skutočnosti je vybavenie laboratórií modernou prístrojovou technikou, kvalifikovaným personálom a aktívna spolupráca s výskumnými inštitúciami v SR a v zahraničí. Táto spolupráca nielen ekonomizuje vlastný výskum, ale umožňuje aj rozšírenie kvalitného vzdelávania hlavne pre doktorandov a mladých pedagógov.

    Pre výskum a vývoj slúžia fakulte špecializované laboratóriá, ktorých výstupy sú nielen v poznatkoch vedeckej orientácie, ale aj pre realizáciu v praxi. Takým je napr. laboratórium celulárnych a subcelulárnych štruktúr, ktorého výsledky pri hodnotení morfológie, fyziológie a patológie spermií prinášajú významné príspevky pre zlepšovanie kvality reprodukcie hospodárskych zvierat či referenčné reologické laboratórium, ktoré prispieva pre mlynský a pekárenský priemysel poznatkami o vlastnostiach zrna, múky a chlebového cesta. V oblasti moderných biotechnológií má zaujímavé výsledky laboratórium nutrigenomiky, v poznávaní efektov živín a potravín na genetickú sústavu človeka a využití molekulárnych analýz pri odhaľovaní falšovania potravín. Z celoslovenského hľadiska je dôležitá činnosť laboratória rádiometrie a rádioekológie, ktoré v úzkej spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR je jediným pracoviskom pre monitoring a analýzu výskytu a pohybu rádionuklidov v prírode a atmosfére SR. Pre overovanie technologických prvkov a súčasne výučbu študentov slúži ako poloprevádzka minipivovar. V širšej spolupráci so SAV Bratislava je fakulta súčasťou centier excelencie s celoštátnou pôsobnosťou BITCET – združenie a Centra potravinárskeho výskumu koordinovaného Výskumným ústavom potravinárskym v Bratislave. V súčasnosti je pod gestorstvom Chemického ústavu SAV budované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Centrum excelentnosti pre bielo-zelenú biotechnológiu. To sú, okrem širokej a cielenej medzinárodnej spolupráce v EÚ i zámorí (USA, Kanada, Austrália, JAR) a tiež s Ukrajinou, Srbskom a Ruskom, výsledky, ktoré vychádzajú z koncentrovaných tém výskumu a realizácie.

    Rozhodujúce pre oblasť priamej a aktuálnej realizácie v spoločenskej a výrobnej praxi pre potravinárstvo je bezpečnosť potravového reťazca v celom komplexe efektov genetických a prostreďových bezprostredne ovplyvňujúcich kvantitatívnu a kvalitatívnu produkciu surovín a potravín vrátane hodnotenia účinkov kontaminantov i biologicky aktívnych látok klasického a nového typu. Princípom je aktívne využívanie nových metód v existujúcich i budúcich pestovateľských a spracovateľských systémoch a technológiách.

    Biotechnologický výskum a realizácie sú orientované na základné naplnenie ich formy a obsahu. Za rozhodujúce považujeme poznávanie genomických efektov pri využívaní genetických markerov v programe biodiverzity úžitkových rastlín a živočíchov. Príprava, spracovanie a využitie pohlavných a ďalších telových buniek pri zvýšení ich oplodňovacích schopností a využití pri tvorbe nových biologicky aktívnych látok (transgenéza). Dôležitá je izolácia, charakteristika a využitie mikroorganizmov pri riadených fermentačných technológiách. Mnohé nové poznatky na základe reometrie, termickej analýzy, zloženia vody a spojenia reológie s biotechnológiami pri pekárenských a kvasných technológiách v súvislosti s nutričnou hodnotou alternatívnych surovín patria k prioritám poznávacieho a realizačného procesu fakulty. Pozitívne hodnotíme aktivity, pomoc a spoluprácu so spoločnosťami: Mlynsko-cestovinársko-potravinársky kombinát (MCPK) Spišská Nová Ves, Horduem, s.r.o., Sládkovičovo, Penam Slovakia Nitra, Nika, s.r.o., Považská Bystrica, Nestlé, s.r.o., Prievidza, Hydináreň Zámostie, Predajná, Heineken Slovensko, Hurbanovo, Tauris Nitra, s.r.o., Agro Tami, a.s., Nitra, Novofrukt, s.r.o., Nové Zámky, EL, s.r.o., Spišská Nová Ves, Slovenské biologické služby, s.r.o., Bratislava a ďalšie.

    Čo je nevyhnutné pre našu existenciu a budúcnosť tvorby nových poznatkov, ich uplatnenie v pedagogickom procese a pre spoločenskú prax? Je to jednoznačne hľadanie ciest pre spoluprácu, bilaterálne vzájomne výhodné dohody a zmluvy s cielenou orientáciou na časovo diferencované realizácie a podporu domácich produktov i stabilizáciu agropotravinárskeho sektoru.

    57-1-2fbp

    Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU

    Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra

    www.fbp.uniag.sk 

    e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

    tel. + 421 - 37 – 6415 524

     

    FBP pripravuje odborníkov, orientovaných na poznanie a zvládnutie najnovších poznatkov biologických, chemických, technologických a ekonomických vied, zameraných na moderné postupy výroby hodnotenia a spracovania potravín a špecifických produktov biotechnológií.