e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 15-16/56 Tour de France alebo dva francúzske agro-týždne

    Tour de France alebo dva francúzske agro-týždne

    E-mail Print

    56-15-16FrancuzskoV rámci programu Erasmus študenti Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja absolvovali dvojtýždňovú intenzívnu teoretickú a praktickú výučbu na tému Energy and Agriculture v malebnom mestečku Bourges, ktoré sa nachádza v geografickom strede Francúzska.

    Ešte pred príchodom do krajiny sme ako správny slovenský tím pripravili spoločnú prezentáciu o klíme, populácii, ekonomickej a najmä energetickej situácii v našej krajine. A keďže na medzinárodných večeroch treba oboznámiť ostatné krajiny s našimi národnými jedlami, každý viezol, čo je jeho srdcu blízke - či už v tuhom alebo tekutom stave... :-) Po zoznamovacej ceste na letisko Schwechat (keďže nie všetci sme sa pred cestou poznali) sme nasadli do lietadla plní veľkých očakávaní z francúzskej metropoly. A naozaj, podvečerný Paríž nás očaril nielen famóznym gurmánskym umením pravých svetových majstrov kuchyne, ale i pôvabom malých, i keď hlučných uličiek.

    Pýcha Paríža a iné pamätihodnosti

    Na druhý deň ráno sme našu túru odštartovali pri najvyššej pýche Paríža – Eiffelovke. Pri predstave, že dva a pol hodiny budeme stáť v rade, aby sme sa vyviezli výťahom na jej vrchol - ako plánovali naši kolegovia Fíni - sme si to napokon rozmysleli a pokračovali po najprestížnejšej ulici Champs Elysées. Patrí jej druhá priečka (po 5th Avenue) vo výške prenájmu drahých nehnuteľností a zakončená je víťazným oblúkom. Po výdatnom obede v americkom fast-foode sme sa zastavili pri fontáne pred Louvrom. Schuti sme sa zasmiali na tom, ako francúzskym holubom a čajkám chutili domáce rožky z rúk lídra našej slovenskej skupiny. :) Po náročnom vyslobodení od húfu operencov a masovom nákupe od pouličných predavačov pamiatkových „zlatých a strieborných" mega drahých zmenšenín Eiffelovky, sme sa konečne ocitli pri Louvri, na ktorý som sa najviac tešila. Žiaľ, nemali sme čas nazrieť dovnútra tejto sklenenej pyramídy a museli sme sa uspokojiť s fotografiami exteriéru vizuálne zaujímavej galérie. Po príjemnom poznávacom dni strávenom v metropole Francúzska sme sa presunuli do cieľa nášho pobytu - mestečka Bourgese, dve hodiny vzdialeného od Paríža.

    Výučba v Bourgese

    Prvý večer v bol poznačený dlhším čakaním na ubytovanie v hosteli. Nachádzal sa neďaleko školy, v ktorej sme sa venovali spoznávaniu francúzskeho systému vzdelávania. Súčasťou novostavby tejto poľnohospodárskej školy boli aj rôzne hospodárske budovy, zvieratá, stroje, zariadenia a miesta, kde si môžu žiaci vyskúšať nadobudnuté vedomosti z výučby a zároveň ich aplikovať do praxe. Celkom sofistikovaný systém. Po úvodnom slove riaditeľa a organizátorov nás zoznámili s francúzskymi študentmi, ktorí boli síce veľmi milí, no nevynikali dobrou znalosťou angličtiny. Našťastie v každej pracovnej skupine bolo medzinárodné zloženie: Slovák, Bulhar, Fín, Litovčan plus traja Francúzi. V tejto kompozícii bolo vytvorených päť skupín, ktorých členovia spoločne pracovali na workshopoch, prezentáciách a záverečnej práci.

    Takmer každý deň sme absolvovali rôzne exkurzie na biofarmy, do prostredia francúzskeho vidieka , kde sme sa dozvedali množstvo zaujímavých informácií. Videli sme napr. farmu, v ktorej sa chovajú zvieratá pre McDonald, navštívili sme vínnu pivnicu vo vinohradníckej oblasti Sancerée a ochutnali typický francúzsky syr. Poznatky nadobudnuté na exkurziách sme mohli zužitkovať v záverečnej práci. Pri jej prezentovaní sa podaktorí cítili ako pri maturitných skúškach. Zvládli sme to však výborne, o čom svedčilo aj výsledné hodnotenie – štyria z nás mali áčka a traja béčka.

    Ak by som mala zhodnotiť dva týždne strávené vo Francúzsku, dalo mi to veľmi veľa, no najmä z jazykovej stránky. Za všetkých zúčastnených sa chcem poďakovať nášmu lídrovi - Ing. Pavlovi Otepkovi, PhD., ktorý nám umožnil zúčastniť sa na tomto programe. Dúfam, že univerzita bude pokračovať v organizovaní takýchto pobytov, pretože sú skvelou formou rozvoja osobnosti a reprezentovania našej krajiny.

    Lucia Serenčéšová, 3. roč., FEŠRR

    56-15-16Francuzsko

    Slovenské študentsko-pedagogické združenie pod pýchou Paríža.                  

    Foto: Pavol Brisuda