e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 13-14/56 V laboratórnom pivovare SPU plánujú vyrobiť bylinkové pivo i nápoj pre celiatikov

    V laboratórnom pivovare SPU plánujú vyrobiť bylinkové pivo i nápoj pre celiatikov

    E-mail Print

    56-13-14P1070582Od jesene 2006 funguje na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite laboratórny pivovar, ktorý využíva Fakulta biotechnológie a potravinárstva (FBP) a Technická fakulta(TF) na výučbu a vedeckovýskumné ciele.Unikátne zariadenie, jediné na Slovensku, bolo vyrobené na objednávku podľa požiadaviek univerzity. V budúcnosti tu plánujú vyrobiť ovocné a bylinkové pivo, ale aj nápoj pre celiatikov.

    Laboratórny pivovar slúži najmä na výučbu povinného predmetu sladovníctva a pivovarníctva, vyučovaného na Katedre skladovania a spracovania rastlinných produktov FBP. Študenti z TF sa tu zaoberajú zase technickými parametrami zariadenia.

    Ako nás informovala doc. Ing. Helena Frančáková, CSc., prodekanka FBP, ich cieľom je, aby si študenti nadobudnuté teoretické vedomosti mohli vyskúšať aj prakticky. „Umožňuje im to pochopiť základné procesy výroby piva a súčasne poskytuje možnosť riešiť výskumné úlohy týkajúce sa vplyvu technologických vlastností surovín a rôznych technologických postupov na chemické a senzorické vlastnosti piva. Pivovar je konštruovaný tak, že môžeme vstupovať do ktorejkoľvek fázy výroby piva a odobrať z neho vzorky, ktoré následne analyzujeme,“ povedala. Počas semestra pripravujú dve várky. Veľkosť jednej je 50 litrov piva. Použijú na ňu 10 až 13 kilogramov sladu. „Vyrobiť vieme pivá rôznej koncentrácie, ktoré ďalej využívame na analýzy aj z pohľadu rôznych podmienok skladovania na zmenu organoleptických vlastností piva,“ vysvetľuje doc. Frančáková.

    Zariadenie umožňuje pripojiť na všetky kľúčové miesta technologického procesu snímače na sledovanie parametrov prevádzkových podmienok. Takýmto spôsobom možno sledovať tlak, teplotu, koncentráciu kysličníka uhličitého i spotrebu energie jednotlivých častí minipivovaru. Ďalšie parametre, ktoré sú z technologického hľadiska dôležité pre výslednú kvalitu produktu, sa sledujú na samostatných laboratórnych zariadeniach.

    V laboratórnom pivovare skúšajú nové metódy a metodiky na varenie rôznych druhov pív, s cieľom zistiť, ktoré pridané zložky možno použiť. V budúcnosti tu chcú vyrábať aj rôzne sladové nápoje – čerešňové či višňové, zázvorové, ale aj bylinkové, napríklad použitím koreňa horca. Novinkou by mal byť aj nápoj na báze sladov s chuťou piva pre celiatikov. V rámci varného procesu chcú použiť tzv. surogáty, náhrady jačmenného sladu. Medzi ne patrí ryža a pohánka, kde je znížený obsah týchto nevhodných bielkovín. „Dôležité pre nás je zvýšiť nutričnú – výživovú hodnotu piva a pomôcť ľuďom, ktorí trpia nejakými metabolickými poruchami,“ zdôrazňuje prodekanka.

    Odborníci a doktorandi SPU riešia výrobu piva komplexne, zaoberajú sa napr. výskumom viskozity, zákalom piva a pod. Podľa požiadaviek spolupracujú aj s veľkovýrobcami piva na Slovensku.

    Renáta Chosraviová

     

    56-13-14P1070582

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Foto: V laboratórnom pivovare SPU skúšajú nové metódy a metodiky na varenie rôznych druhov pív. Na snímke Ing. Štefan Dráb, doktorand FBP.                                      

     Foto: rch