e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 8/52 Päť rokov Fakulty biotechnológie a potravinárstva

    Päť rokov Fakulty biotechnológie a potravinárstva

    E-mail Print
    POD MOTTOM: Z POĽA A MAŠTALE NA STÔL

    bulla8Prelom rokov 2007/2008 je malým, ale prvým významným jubileom Fakulty biotechnológie a potravinárstva (FBP). Výročím, pri ktorom už možno bilancovať uplynulé obdobie, čas formovania jej základných funkcií a činností pri budovaní personálnej a materiálovej podstaty v zmysle koncepcie jej vzniku.

    Fakulta bola zriadená rozhodnutím Akreditačnej komisie Vlády SR 23. mája 2002 a priznaním práva pôsobenia a konania vo všetkých príslušných činnostiach rozhodnutím MŠ SR č. 1302-6a/2002 z 26. júna 2002. Na základe zriaďovacej listiny rektora SPU z 1. októbra 2002 fakulta od 1. januára 2003 plne realizuje svoje poslanie.

    Ciele FBP
    Hlavným cieľom je príprava kvalifikovaných, vysokoškolsky vzdelaných odborníkov orientovaných na poznávanie a zvládnutie najnovších poznatkov biologických, technických a ekonomických vied, zameraných na moderné postupy výroby, hodnotenia a spracovania surovín a potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. V ich kontexte je organickou súčasťou rozvoj poznania a realizácia špecifických produktov agrobiotechnológie. Hlavný motív všetkých pedagogických a vedeckovýskumných aktivít je koncentrovaný v slogane "Z poľa a maštale na stôl". To znamená realizáciu potravového reťazca s minimalizáciou neželateľných a škodlivých látok v potravinách, krmivách a produktoch s dôrazom na ich bezpečnosť a kvalitu.

    Organizácia
    Fakulta má sedem katedier: Katedru biochémie a biotechnológie, K. fyziológie živočíchov, K. hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov, K. hygieny a bezpečnosti potravín, K. chémie, K. mikrobiológie a K. skladovania a spracovania rastlinných produktov. Má akreditované štyri študijné programy na bakalárskom (agrobiotechnológie, agropotravinárstvo, aplikovaná biológia a bezpečnosť a kontrola potravín) a štyri na inžinierskom stupni (aplikovaná biológia, biotechnológie, fyziológia živočíchov a technológia potravín). Na doktorandskom stupni sú to študijné programy pre biotechnológie, molekulárnu biológiu a technológiu potravín. FBP má tiež právo uskutočňovať habilitačné konanie a konanie na vymenúvanie profesorov v študijných programoch 5.2.25 Biotechnológie a 6.1.13 Spracovanie poľnohospodárskych produktov. Okrem týchto základných vzdelávacích programov bol v roku 2007 úspešne akreditovaný špecializovaný študijný program pre celoživotné vzdelávanie Manažér bezpečnosti potravín. Personálie Pre plné zabezpečenie výchovno-vzdelávacieho procesu má FBP 60 učiteľov (10 profesorov, 16 docentov a 34 odborných asistentov). Dôležitá je ich kvalifikačná štruktúra (4 prof. - DrSc.; 6 prof. - PhD.; 16 doc. - PhD.; 30 OA - PhD. a 4 OA bez vedeckej hodnosti). Všetky akreditované študijné programy garantujú pedagógovia FBP. Ostatní, vedecko-technickí a odborní pracovníci (54), vytvárajú personálnu základňu pre realizáciu komplexného smerovania fakulty.

    Vo vzťahu k vývoju počtu študentov na FBP môžeme konštatovať stály rast záujmu o štúdium v jednotlivých akademických rokoch (2002/2003 - 650; 2003/2004 - 739; 2004/2005 - 792; 2005/2006 - 829; 2006/2007 - 836) v dennej aj externej forme štúdia. Významné je, že v dennom štúdiu je počet študentov pomerne stabilný a pohybuje sa na úrovni 520-570. Potešiteľný je aj záujem o štúdium zo zahraničia, ktorý má stále vzostupnú tendenciu. Problémom je úbytok poslucháčov hlavne v 1. ročníku, ktorý predstavuje okolo 25 - 30 %. Je to zrejme dôsledok systému vzdelávania na základných a stredných školách.

    Vzdelávanie
    Pri plnení programu vzdelávania je celá sústava zásadne postavená na ECTS, a tým je kompatibilná s Bolonskou deklaráciou internacionalizácie štúdia. V pedagogickom procese využívame input a output informácie prostredníctvom aktivít pedagogickej komisie fakulty, hodnotenie pedagóga študentom a ďalšie aktivity (aj medzinárodné), ktoré posudzujú úroveň nášho vzdelávania. Dôležitou súčasťou je realizácia prevádzkových a odborných praxí v zariadeniach VPP a spolupracujúcich organizácií. Cez referát praxe sledujeme aj uplatnenie našich absolventov na trhu práce doma i v zahraničí. Súčasťou sú tiež mobility študentov a pedagógov. Dôležitým kritériom hodnotenia kvality vzdelávania je jeho internacionalizácia, do ktorej patrí výučba v cudzom jazyku. Fakulta ponúka a realizuje 2 moduly predmetov v anglickom jazyku: modul Agrifood Processing (13 predmetov) a modul Biotechnology (11 predmetov). Pozitívnym efektom edukačného procesu a jeho kvality je, že práve v jubilejnom roku 2006/2007 bol dosiahnutý najlepší študijný priemer 1,89. Je to zrejme aj dôsledok zavedenia prospechových štipendií, ktoré motivujú študentov, ako aj úspešnosť na štátnych záverečných skúškach. Výrazným príspevkom k všeobecnému vzostupu výchovno-vzdelávacieho procesu je využitie projektov KEGA pri tvorbe študijných materiálov, učebníc a modernizácii výučby.

    Veda a výskum
    Vedeckovýskumná činnosť na FBP je neoddeliteľnou súčasťou práce vysokoškolského učiteľa, zdrojom a kritériom nového poznania a kvalifikačného rastu. Pozornosť sa venuje aktuálnym a perspektívnym otázkam súvisiacim s biotechnológiami a agropotravinárstvom v podmienkach SR, pričom sa zohľadňujú medzinárodné trendy, ako aj integračné procesy do EÚ. Z tohto pohľadu fakulta a jej katedry orientujú svoju činnosť v mnohých aspektoch transregionálne, rozširujú spoluprácu s viacerými renomovanými inštitúciami v zahraničí. FBP prispieva predovšetkým k riešeniu otázok moderných biotechnológií, agropotravinárstva, biologickej a potravovej bezpečnosti, nových technologických riešení, životného prostredia, ako aj ochrany biodiverzity.

    Rozhodujúci podiel na zabezpečení vedeckej a výskumnej činnosti katedier FBP zohrávajú grantové projekty. Aktivita zamestnancov v tomto smere a ich úspešnosť je dobrá. Na FBP bolo riešených 32 VEGA projektov, 17 KEGA projektov, 1 samostatný projekt APVV a 2 úlohy Štátneho programu, 2 úlohy v rámci 6 RP, 6 čiastkových úloh v rámci APVV projektov, 4 projekty medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce, 2 rozvojové projekty, 4 projekty Grantovej agentúry SPU, 9 projektov ITK.

    Vedeckovýskumná činnosť FBP je prioritne orientovaná na:

    1. Biotechnologický výskum
    * Determinácia genetických markérov na úrovni polymorfizmu DNA a bielkovín na účely zistenia genetickej diverzity obilnín.
    * Príprava hydrolytických enzýmov submerznou kultiváciou mikroorganizmov. Aplikácia preparátov mikrobiálnych hydrolytických enzýmov pri príprave hydrolyzátov rastlinných a živočíšnych bielkovín a ich využitie vo výžive ľudí a zvierat. Zvýšenie nutričnej kvality a zlepšenie stráviteľnosti bielkovín ich hydrolýzou na peptidy a aminokyseliny.
    * Biotransformácia fytomasy, druhotných surovín a odpadov technológiami polosuchých kultivácií mikroorganizmov. Využitie biomasy vláknitých húb na prípravu krmiva pre potreby živočíšnej výroby.
    * Experimentálna transgenéza hospodárskych zvierat a využitie pri produkcii biologicky aktívnych látok. Realizácia funkčnej genomiky v šľachtení hospodárskych zvierat. * Analýza celulárnych a molekulových účinkov toxických látok v in vitro podmienkach, vplyv rôznych aditív na prežitie a pohybové parametre spermií.
    * Využitie PCR metódy pri identifikácii rodov a druhov baktérií kolonizujúcich tráviaci trakt hydiny, znehodnocujúcich potraviny a tvoriacich bakteriálne spoločenstvo pôdy.

    2. Potravinársky výskum
    * Rozpracovanie nových metód hodnotenia kvality v celej výrobnej vertikále potravín, rozšírenie zdrojov získavania cenných obsahových komponentov - funkčných segmentov potravín.
    * Indikácia výskytu nežiaducich zložiek a mikroorganizmov v potravovom reťazci (zníženie možností vstupu rizikových zložiek do potravín).
    * Výskum progresívne pozberových technológií, úschova potravinárskych surovín a potravín (výskum zmien a zabránenie vzniku nežiaducich škôd a strát v priebehu pozberového spracovania a skladovania rastlinných produktov, potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, optimalizácia podmienok skladovania z hľadiska kvality a ekonomiky).
    * Výskum nových typov zdravotne neškodných potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu (získanie, izolácia prebiotík a vývin potravín charakteru probiotík).
    * Bezpečnosť potravového reťazca z hľadiska obsahu ťažkých kovov v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu, obsahu fenolických látok v strukovinách a potenciálnych zdrojov selénu vo výžive obyvateľstva.

    Zameranie vedeckovýskumnej činnosti pracovísk FBP sa odráža aj v doktorandskom štúdiu. FBP je školiacim pracoviskom pre 71 doktorandov, z toho 39 v dennej forme a 32 v externej forme štúdia. Trvalou súčasťou výstupov vedy a výskumu je organizácia vedeckých a odborných podujatí, seminárov, sympózií a konferencií na národnej i medzinárodnej úrovni. Pre fakultu je pilotná bezpečnosť a kvalita surovín a potravín, bezpečnosť a kontrola potravín, fyziológia živočíchov, rizikové faktory potravového reťazca a vedecké konferencie študentov a doktorandov.

    Publikačná činnosť
    V roku 2004 bolo spolu publikovaných 406 príspevkov (6,87 na jedného pedagóga), v roku 2005 426 príspevkov (8,04 na jedného pedagóga) a v roku 2006 bolo spolu publikovaných 445 publikácií (stav k 10. 3. 2007), čo predstavuje 8,4 príspevku na jedného pedagóga. Väčšina prác je publikovaných v zborníkoch z vedeckých konferencií. Publikovanie v karentovaných časopisoch je problematické z dôvodu zastaraného prístrojového vybavenia niektorých pracovísk, ale aj nedostatočného finančného zabezpečenia vedeckovýskumnej práce. Relatívnym nedostatkom z hľadiska publikovania je absencia domáceho karentovaného časopisu z oblasti biotechnológie, potravinárstva, živočíšnej alebo rastlinnej výroby. Trvalou úlohou je publikovať vedecké výsledky najmä v karentovaných časopisoch a v anglickom jazyku. Ďalším trendom je rozširovanie medzinárodnej spolupráce, ktorá by umožnila zvýšiť podiel vedeckých príspevkov v kvalitných vedeckých časopisoch.

    Zahraničné vzťahy
    Medzinárodná dimenzia vzťahov FBP je trvalou súčasťou politiky a plnenia cieľov rozvoja vo všetkých oblastiach. Realizovala sa cez výchovno-vzdelávacie programy, výučbu v cudzích jazykoch, riešenie vedeckovýskumných projektov, spoločnou organizáciou medzinárodných vedeckých podujatí, študijnými pobytmi, spoločnými publikáciami a osobnými kontaktmi. Súčasťou programu ERASMUS sú intenzívne programy - krátkodobé dvojtýždňové kurzy, na ktorých študenti získavajú najnovšie vedecké poznatky z daného odboru, ale i nové metodiky analýz, ktoré môžu využiť vo svojej doktorandskej (diplomovej) práci. FBP bola zapojená do 3 intenzívnych programov SOCRATES: IP Food and Health a IP Food and Consumer - hlavným gestorom a koordinátorom je Universiteit Gent (Belgicko) a IP Maths and Bio - hlavným gestorom a koordinátorom je Institut National Agronomique de Paris-Grignon (Francúzsko). Na výučbe v programoch IP Food & Health a IP Maths & Bio sa zúčastnili študenti doktorandského štúdia. Pre študentov zo zahraničia, ktorí prichádzajú v rámci programu SOCRATES - ERASMUS, ponúka FBP 24 predmetov v anglickom jazyku. Domáca spolupráca je založená na aktívnych pracovných vzťahoch s VVZ rezortu pôdohospodárstva (SCPV) a SAV.

    Hospodárenie
    Hlavným zdrojom sú dotácie zo štátneho rozpočtu. Stála aktivita je hľadanie zdrojov mimorozpočtových prostriedkov. Významný je podiel financií z výskumných úloh a projektov. Bez viaczdrojového financovania a sponzorských aktivít by činnosť FBP nemohla byť prijateľná pre plnenie úloh a cieľov v edukácii, vede a výskume a všeobecnom pôsobení.

    Spolupráca s praxou
    Je to mimoriadne významná oblasť pôsobenia fakulty v priamom prepojení na výrobné organizácie pri zabezpečovaní praxe študentov, riešení a realizácii výsledkov výskumných úloh a programov. Za dôležitý faktor považujeme činnosť Rady strategického rozvoja FBP.

    Motivácia
    Za jej hlavné zdroje považujeme stavovskú príslušnosť k fakulte, osobné ohodnotenie výkonnosti, aktívne hľadanie ciest riešenia problémov, podporu unikátnych pracovísk, ale aj Cenu dekana za publikačnú aktivitu a reprezentáciu fakulty na významných vedeckých podujatiach.

    Ocenenia a hodnotenia
    Fakulta získala počas svojej krátkej existencie prestíž na základe výsledkov svojho pôsobenia na pôde materskej Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ale aj medzinárodnú akceptáciu prostredníctvom publikačnej aktivity. Úlohy a postavenie FBP sa odzrkadlili aj v hodnotení nezávislou agentúrou ARRA.

    Budúcnosť
    Bude založená na tvorivosti, kreativite v rámci študijných programov, na ich inovácii v súlade s rozvojom poznania. Dôraz budeme klásť na kvalitu edukácie, výskumu a ich internacionalizáciu. Náročnosť vo vlastnej evaluácii a vytváraní podmienok na realizáciu progresu vo výučbe, výskume, poznaní a úsilie o kompatibilitu so svetovou vedou, to sú ďalšie priority fakulty pre budúce obdobie. Sme presvedčení o optimálnom vyriešení existenčných problémov v rámci pasportizácie priestorov a ich efektívnom využití pre potreby FBP a veríme v spravodlivé ocenenie výsledkov práce a ostatných činností v rámci metodiky rozdeľovania prostriedkov.

    Prof. Ing. JOZEF BULLA, DrSc., dekan FBP

    FBP8b

    Promócia absolventov FBP. Foto: Peter Rafaj

    FBP8a

    Vedeckovýskumná činnosť FBP je orientovaná transregionálne. Foto: Lujza Záhoráková