FBP pod záštitou MPaRV SR, Pegionálneho úradu FAO pre Európu a Strednú Áziu a SAPV zorganizovala už po siedmykrát medzinárodnú vedeckú konferenciu. Konala sa 1. a 2. februára v kaštieli v Mojmírovciach.
Jej cieľom bolo prezentovať najnovšie poznatkov z oblasti kvality, bezpečnosti, hygieny surovín a potravín, rastlinných, živočíšnych a mikrobiálnych biotechnológií, genetických zdrojov, molekulárnych markérov hospodársky významných vlastností s perspektívami šľachtenia na kvalitu produkcie.
Zúčastnilo sa na nej 130 vedeckých pracovníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Slovinska, Talianska a Španielska. S úvodným slovom vystúpila prodekanka doc. RNDr. Dana Urminská, CSc., následne prorektorka prof. Dr. Ing. Elena Horská a dekan FBP prof. Ing. Ján Tomáš, CSc. Predchádzajúcich šesť ročníkov tradičnej medzinárodnej vedeckej konferencie Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín prinieslo tematické rozšírenie jednotlivých sekcií a zároveň upriamilo pozornosti na oblasť biotechnológií. Tie sú v súčasnom období jedným z hlavných inovačných zdrojov pre oblasť ochrany ľudského zdravia, výživy ľudstva a ochrany životného prostredia, z čoho vyplynula aj zmena pôvodného názvu konferencie. Tematicky bola smerovaná do 4 rokovacích sekcií: Biotechnológie rastlinnej a živočíšnej produkcie, Kvalita surovín a potravín rastlinného pôvodu, Kvalita surovín a potravín živočíšneho pôvodu, Hygiena a bezpečnosť potravín. Predchádzali im plenárne prednášky doc. Milana Kováča a prof. Jána Šajbidora zo SR, doc. Ivany Márovej z ČR, prof. Ivana Krefta zo Slovinska a prof. Ángela A. Carbonell-Barrachina zo Španielska. Príspevky z konferencie boli publikované vo vedeckom časopise The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. Všetkým, ktorí sa podieľali na organizovaní konferencie patrí veľká vďaka!
Doc. Ing. Adriana Kolesárová, PhD., FBP