e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 6-7/52 Pohár vína s vedou a vzdelávaním

    Pohár vína s vedou a vzdelávaním

    E-mail Print

    V bratislavskom Pálfiho paláci sa 5. decembra uskutočnilo stretnutie Vladimíra Báleša, rektora STU v Bratislave a Mikuláša Látečku, rektora SPU, s veľvyslancami, producentmi hrozna a spracovateľmi vína, na ktorom predstavili zámer spolupráce univerzít s výrobným sektorom.

    Medzinárodné vinohradnícke a vinárske fórum - Viniculture Slovensko 2008, plánované na 28. až 30. apríla 2008, má vytvoriť priestor na stretnutie výskumníkov a producentov z rôznych oblastí Európy, kde sa produkuje hrozno a vyrába víno. Na jeho príprave sa podieľa Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre spolu so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave. SPU sa prostredníctvom svojich študijných programov orientuje na pestovateľské prostredie hrozna, starostlivosť oň, metódy spracovania a ošetrovania pôdy, mechanizáciu, výsadbu viniča, jeho výživu, ošetrovanie, závlahu, spracovanie hrozna, hodnotenie hrozna a vína z hľadiska ich využitia vo výžive ľudí a ich vplyv na zdravotný stav obyvateľstva. Partnerom SPU v tejto oblasti je Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU.

    Na fóre bude možné prezentovať doterajšie výsledky výskumu a praxe v ôsmich tematických okruhoch:

    1. Legislatíva vinohradníctva a vinárstva podmienkach EU

    2. Ľudské zdroje a vzdelávanie v odbore vinohradníctva a vinárstva

    3. Ekonomika, marketing a obchod vinohradníckych a vinárskych produktov
    - Ekonomika a marketing vína v globálnom svete
    - Tendencie medzinárodného obchodu hrozna a vína v EU
    - Ekonomika pestovania hrozna
    - Obalové materiály pre vína

    4. Pestovateľské prostredie, technológie vo výrobe hrozna
    - Historický prehľad pestovania viniča a výroby vína
    - Agroklimatické podmienky pestovania viniča a ich vplyv na kvalitu hrozna (terroir): agroklimatické ukazovatele (energetické a vlahové) rajonizácie viniča a ich zmeny; fenológia viniča, produkčný potenciál a kvalita hrozna v meniacich sa podmienkach klímy
    - Technológie obrábania pôdy a sústava strojov pre zabezpečenie pracovných operácií vo viniciach
    - Spôsoby zberu hrozna
    - Komplexné využitie vedľajších produktov z vinohradníckej a vinárskej produkcie
    - Integrovaná produkcia viniča, systém a jeho dotačná podpora
    - Ošetrovanie viniča (rez, zelené práce, zber hrozna, ochrana protimrazová, ochrana proti rizikovým faktorom)

    5. Projektovanie a revitalizácia vinohradov.
    - Pôdny fond a jeho členenie
    - Nové výsadby vinohradov, pozemkové úpravy a riešenie súvisiacich problémov. Komasácia, ťažiskové body, prezentácia skúseností, porovnanie podmienok so situáciou v EÚ

    6. Enológia
    - Mikrobiológia a biochémia vína
    - Technológia výroby vína
    - Hodnotenie kvality vína, markery pre hodnotenie vín
    - Technológie výroby upravovaných vín

    7. Víno a jeho vplyv na zdravie ľudí
    - Ochranné a zdraviu prospešné látky vo víne (antioxidanty, stopové prvky) a ich vplyv na zdravie ľudí,
    - Someliérstvo a kultúra konzumácie vína,
    - Zdravotná prospešnosť odalkoholizovaných, nízkoalkoholických a bezalkoholických nápojov z hrozna pre ľudský organizmus, ich úloha v pitnom režime a postavenie v gastronómii.

    8. Novošľachtenie viniča s cieľom zlepšenia a skvalitnenia produkcie
    - Genofond viniča
    - Systém uznávania nových odrôd, klonov, štátne odrodové skúšky, predstavenie perspektívnych novošľachtencov
    - Šľachtenie viniča so zameraním na zvýšenie obsahu antioxidantov v hrozne a víne.